Německo je připraveno k otevření prvního terminálu LNG, dokončilo plynovod

ČTK ČTK
12. 12. 2022 17:40
Německo je připraveno k otevření prvního terminálu LNG, dokončilo plynovod

Německo je připraveno ke spuštění svého prvního terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG), dělníci v pondělí v Dolním Sasku dokončili takřka 30kilometrový plynovod, který propojuje přístaviště ve Wilhelmshavenu s německou plynovou soustavou. Oznámil to dolnosaský ministr hospodářství Olaf Lies, který se zúčastnil závěrečného svaření poslední části produktovodu. Otevření terminálu na pobřeží Severního moře je plánováno na sobotu; ceremonie se zúčastní i kancléř Olaf Scholz.

"Potrubí je hotové, 30 kilometrů za méně než čtyři měsíce," prohlásil Lies. Rychlost výstavby označil za nové tempo, jakým chce Německo energetické projekty budovat. Nově vybudovaný produktovod má metrový průměr a z Wilhelmshavenu k přípojnému bodu k německé dálkové síti nedaleko zásobníku v Etzelu vede pod zemí. Roční kapacita nového potrubí je prozatím deset miliard metrů krychlových, v příštích letech se ale počítá s rozšířením až na 28 miliard kubíků.

Slavností ceremoniál k otevření terminálu se uskuteční v sobotu za účasti kancléře Scholze, ministra financí Christiana Lindnera a ministra hospodářství Roberta Habecka. Klíčovou součástí zařízení je plavidlo Hoegh Esperanza, které je plovoucím terminálem na LNG. Zkapalněnou energetickou surovinu dokáže nejen převést zpět do plynného skupenství, ale zároveň do Německa na své palubě přiveze 170 tisíc kubických metrů LNG.

Z terminálu ve Wilhelmshavenu by měl první plyn do německé soustavy proudit od 22. prosince. S řádným fungováním pak společnost Uniper, která bude zařízení provozovat, počítá od poloviny ledna, kdy do přístavu připluje první tanker s LNG.

 

Právě se děje

Další zprávy