Německo a Belgie přezkoumají zdravotní závadnost iPhonu 12

ČTK ČTK
14. 9. 2023 18:00
Německo a Belgie přezkoumají zdravotní závadnost iPhonu 12

Německo a Belgie přezkoumají možná zdravotní rizika spojená s přístrojem iPhone 12 od americké společnosti Apple. S odvoláním na vyjádření belgického státního tajemníka pro digitalizaci a německého regulátora o tom informovala agentura Reuters. Paříž tento týden oznámila, že zmíněný chytrý telefon přechodně stáhne z prodeje, protože vyzařuje příliš silné elektromagnetické vlny. Apple ve středu uvedl, že iPhone 12, uvedený na trh v roce 2020, byl certifikován několika mezinárodními orgány, podle nichž splňuje normy.

"Je mou povinností zajistit, aby všichni občané… byli v bezpečí," uvedl v prohlášení belgický státní tajemník pro digitalizaci Mathieu Michel. "Urychleně jsem se obrátil na (regulační) úřad IBPT-BIPT a požádal o analýzu potenciálního nebezpečí výrobku," uvedl Michel. Dodal, že regulační úřad zároveň vyzval, aby později přezkoumal všechny telefony Apple i zařízení jiných výrobců.

Německá Spolková agentura pro sítě uvedla, že postup Francie by mohl sloužit jako vodítko pro celou Evropu a že pokud celý proces ve Francii dostatečně pokročí, prozkoumá tuto otázku i pro německý trh. "Spolková agentura pro sítě je v úzkém kontaktu s odpovědným orgánem ve Francii," uvedl regulátor.

Nizozemský regulátor digitálního odvětví uvedl, že se záležitostí zabývá a že požádá americkou firmu o vysvětlení. Zdůraznil ale, že neexistuje žádné akutní bezpečnostní riziko. Italské ministerstvo průmyslu informovalo, že situaci sleduje, ale prozatím nepodniká žádné kroky.

 

Právě se děje

Další zprávy