Nelegální těžba dřeva v lesích se rozmáhá, zjistila inspekce

ČTK ČTK
4. 5. 2015 12:36
Česká inspekce životního prostředí loni provedla 97 kontrol zaměřených na nelegální těžbu, prohřešky zjistila v bezmála polovině z nich.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: ČTK

Olomouc - V Česku se v poslední době opět rozmáhá nelegální těžba dřeva v lesích. Podnikavci si tímto způsobem mohou díky vysokým cenám dřevní hmoty přijít i na miliony korun. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni za nelegální těžbu dřeva uložila pokuty v celkové výši 4,5 milionu korun. Novinářům to dnes v Olomouci řekl ředitel tamního inspektorátu ČIŽP Radek Pallós.

"Počet případů nelegální těžby se zvyšuje. Opakuje se fenomén, který jsme mohli zažít před deseti lety. Je to byznys a dřevo se vyplácí prodávat," uvedl Pallós. Zatímco v některých předchozích letech se dřevo v tuzemských lesích takřka vůbec nelegálně netěžilo, tak nyní se situace kvůli jeho rostoucím cenám změnila.

ČIŽP loni v Česku provedla 97 kontrol zaměřených na nelegální těžbu a prohřešky zjistila v bezmála polovině z nich. Zahájeno bylo 31 správních řízení. Právní moci dosud nabylo 29 rozhodnutí o pokutách v úhrnné výši 4,53 milionu korun. Za těžbu bez souhlasu úřadů lze uložit až pětimilionovou sankci.

Například v Olomouckém kraji inspekce loni udělila půlmilionovou pokutu firmě Textron Consulting, která v Crhově na Šumpersku podle Pallóse úmyslně vykácela lesní porost mladší 80 let, což je zakázané. "Vzniklo tak až 4,27 hektaru holin a došlo k ohrožení životního prostředí lesa," řekl.

Firma se podle něj hájila tím, že lesní porost napadl kůrovec, takže jej musela pokácet. Odborníci ale argument společnosti Textron Consulting vyvrátili a inspekce jí uložila pokutu. "Profit (firmy z prodeje dřeva) byl rozhodně větší než uložená sankce. Snažíme se ale, aby se sankce blížila profitu. Pro nás je ale velmi těžké určit, za kolik to prodávali, protože vycházíme z tabulkových čísel a z odhadu toho, kolik kubíků (dřeva) bylo možné prodat," podotkl Pallós.

Pražská společnost Textron Consulting a její jednatel a společník, kteří pochází ze Šumperska, se podle inspekce v oboru nelegální těžby dřeva už nějakou dobu pohybují. "Firma, její vlastnické i jiné struktury jsou propojeny s jinými firmami, které působí v rámci celé České republiky," řekl Pallós.

Nelegální těžba dřeva je podle inspekce zpravidla prováděna s tichým souhlasem majitelů lesů. Například starší majitelé ale svůj les často pronajmou v dobré víře a až s odstupem doby zjistí, že někdo bez jejich vědomí pokácel a prodal stromy.

Například loni neznámý zloděj způsobil na Mostecku ekologickou škodu bezmála 25 milionů korun. Případ nezákonné těžby dřeva v okolí obce Lužice policie nakonec odložila, protože nezjistila pachatele. "Odtěženo bylo na šesti hektarech 1500 kubíků dřeva," uvedl ředitel ústeckého oblastního inspektorátu ČIŽP Jaroslav Vacek.

 

Právě se děje

Další zprávy