Státní Lesy ČR mají rekordní zisk, vydělaly sedm miliard

ČTK ČTK
29. 4. 2015 14:00
Hlavním důvodem růstu zisku bylo rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk o 70 procent na dosud nejvyšších 6,8 miliardy korun z předloňských 3,99 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun.

Hrubý zisk podniku loni vzrostl na 7,96 miliardy korun z předchozích 4,96 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Do státního rozpočtu by měl podnik letos ze svých volných peněz odvést přes osm miliard korun.

V prvním čtvrtletí letošního roku podnik vykázal hrubý zisk 2,47 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období loni. Srovnatelného výsledku podnik dosáhl přesto, že tržby za dříví, vlastní výrobu či služby mu klesly asi o šest procent na 3,44 miliardy korun. "Pokles tržeb odpovídá nižšímu plánovanému objemu těžby v letošním roce," uvedl ekonomický ředitel podniku Karel Buchta.

Loňské účetní operace s rezervami se týkaly především rozpuštění rezerv na pěstební činnost ve výši 1,86 miliardy korun. Tak vysoké rezervy podnik prý nepotřebuje, protože svou pěstební činnost podle Szóráda dokáže bez potíží pokrýt z provozní činnosti a ze svých provozních výsledků. Dále podnik rozpustil rezervu 206 milionů korun týkající se různých náhrad vyvolaných ochranou přírody a krajiny.

Po odečtení účetních operací s rezervami činí loňský provozní hospodářský výsledek 5,89 miliardy korun, zatímco loni byl 4,6 miliardy korun.

Loňských rekordních výsledků podnik dosáhl při meziročním poklesu těžby dřeva o 70 000 metrů krychlových na necelých osm milionů metrů krychlových. "Těžba nedosáhla ani možného ročního etátu (objemu)," řekl Szórád. Dodal, že náklady na pěstební činnost loni vzrostly o 50 milionů korun na 1,856 miliardy korun.

Příjmy z finančních operací podniku loni klesly o 75 milionů korun na 285 milionů korun. Nižší výnos ze zhodnocení volných peněz je dán současnou situací klesajících úroků na finančním a bankovním trhu. Podniku také výrazně klesl objem peněz ke zhodnocení. Szórád připomněl, že za léta 2013 a 2014 podnik do státního rozpočtu celkem odvedl 12,5 miliardy korun. Aktuálně má podnik k dispozici volných zdrojů asi za 14 miliard korun. Za rezervní minimum výše volných peněz podnik označuje čtyři miliardy korun.

Práce v lesích podnik zadává prostřednictvím soutěží. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za cenu dosaženou ve veřejné soutěži kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Pro podnik je tento systém zdrojem mnohamiliardových zisků.

 

Právě se děje

Další zprávy