Začaly skromně, pak ovládly svět. Technologické giganty, které se zrodily v garáži

Aneta Řezníčková Dan Poláček Aneta Řezníčková, Dan Poláček
10. 2. 2023 7:34
Skromné začátky, bleskový růst a nakonec obrovský vliv na každodenní život většiny světové populace. Začátky technologických obrů spojuje jedno - garáž, která byla všem velmi brzy malá. Podívejte se na historické snímky z dob, kdy se z mladých nadšenců stávali nejbohatší lidé planety.

Paul Allen (u psacího stroje) a Bill Gates, školní léta. Nedatováno

Paul Allen a Bill Gates, zakladatelé společnosti Microsoft, se poprvé setkali jako teenageři koncem 60. let na Lakeside School v Seattlu. Gates tehdy chodil do osmé třídy, Allen byl o dvě třídy výše. Byla to právě láska k počítačům a programování, co je spojila dohromady. 

"Naše škola, Lakeside, uspořádala výprodej a výtěžek použila na nákup počítačového terminálu. Byli jsme tím posedlí," citoval Gatese server CNBC. Počítačové terminály tehdy nebyly tak rozšířené a jejich použití bylo proto drahé - podle Gatese 40 dolarů za hodinu. "Jediný způsob, jak získat počítačový čas, bylo využít chybu v systému," přiznal před pár lety Gates. 

Za to byli také oba mladí nadšenci zatčeni. Jejich rebelie však vedla i k prvnímu partnerství. Se společností vyrábějící počítačové terminály se Gates a Allen dohodli na bezplatném používání počítačů, pokud budou identifikovat a nahlašovat problémy, které odhalí. 

 

Právě se děje

Další zprávy