Ceny na čerpacích stanicích míří stále dolů. Nafta je nejlevnější od loňského ledna

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 3. 2023 10:13
Nafta u čerpacích stanic v Česku stojí nejméně od loňského ledna, za uplynulý týden v průměru zlevnila o 26 haléřů na 35,01 koruny za litr. Benzin Natural 95 stál ve středu průměrně 36,95 koruny za litr, tedy o devět haléřů méně než o týden dřív a nejméně za téměř dva měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
Foto: Shutterstock

Nafta v Česku stála před rokem v průměru zhruba o 12 korun víc než dnes, cena benzinu byla vyšší o víc než 7,50 koruny. V cenách paliv se loni na jaře výrazně projevovaly obavy z dopadů ruské invaze na Ukrajinu.

Pokles cen by podle analytiků měl pokračovat i v následujícím týdnu, zejména pak u nafty. "Bez velké změny na trhu s ropou není důvod k výrazné změně aktuálního snižování cen nafty. Jejich opětovný růst proto v krátkodobém horizontu není pravděpodobný," uvedl šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton.

Nafta by podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy měla v příštích dnech zlevnit o dalších přibližně 30 haléřů na litr. U benzinu pak odhaduje o něco pomalejší cenový pokles. "To proto, že v poklesu ceny nafty se více odráží také propad cen plynu v EU," podotkl Kovanda.

Pomalejší cenový pokles očekává analytik XTB Jiří Tyleček. Cena nafty by podle něj mohla v nejbližších dnech klesnout zhruba o deset haléřů na litr, u benzinu předpokládá spíše stagnaci cen. Důvodem ke zpomalení zlevňování je podle Tylečka postupně vyprchávající efekt poklesu cen ropy a velkoobchodních cen paliv z poloviny měsíce. Zapůsobit může i začátek jara, což může být pro některé čerpací stanice příležitostí ke zvýšení marží, dodal.

Nejlevnější paliva natankují nyní řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,49 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 34,28 Kč/l. Nejdražší paliva nadále nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,23 Kč. Nafta se v hlavním městě tankuje za 37,15 Kč/l.

 

Právě se děje

Další zprávy