Na zkušebním okruhu ve Velimi začne testování souprav ComfortJet pro České dráhy

ČTK ČTK
11. 9. 2023 17:04
Na zkušebním okruhu ve Velimi začne testování souprav ComfortJet pro České dráhy

Na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi na Kolínsku začnou zkoušky a schvalování jednotek ComfortJet. Dnes na okruh dorazila první zkrácená souprava se šesti vozy. Konsorcium Siemens Mobility - Škoda Group, u kterého České dráhy (ČD) objednaly 20 devítivozových jednotek, usiluje o souhlas pro pravidelný provoz na českých i zahraničních tratích. Jednotky budou jezdit z Prahy na mezinárodních linkách, například do Hamburku, Štýrského Hradce, Budapešti. S postupným nasazováním do provozu počítají ČD v letech 2024 až 2026. ČTK o tom dnes informoval mluvčí dopravce Lukáš Kubát.

"Zahájení testů nové soupravy ComfortJet na zkušebním železničním okruhu u Velimi posouvá projekt ComfortJet dopředu o další významný krok, bez kterého není možné zcela novou soupravu nasadit do provozu. Nyní je na našich dodavatelích a jejich partnerech, aby zvládli zkoušky v plánovaném čase a kvalitě a podařilo se jim včas získat schválení jednotek pro pravidelný provoz. My bychom první z nich chtěli nasadit do provozu už během roku 2024, i když zatím bez řídicího a restauračního vozu," řekl generální ředitel a předseda představenstva ČD Michal Krapinec.

První jednotka by měla být do provozu nasazená v prvním čtvrtletí příštího roku, přesný termín vzejde z testování a schvalování u drážních úřadů. "Zkušební provoz bychom chtěli zahájit na spojení Prahy s Ostravou a následně ho rozšířit na vlaky Berliner mezi Prahou a Berlínem," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Restaurační a řídicí vozy by měly být doplněny v další etapě výroby a testování. "Do roku 2026 chceme zahájit jejich plnohodnotný provoz v režimu push-pull s lokomotivami Siemens Vectron nejen do Německa, ale také do Rakouska, na Slovensko, do Maďarska a chceme uspět s jejich nasazením také na vlaky do Dánska," doplnil Ješeta. Zkoušky a testy vozů jsou podmínkou pro schválení provozu v sedmi evropských zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy