Na nový byt v Praze si lidé v čtvrtletí vydělali za 16,6 roku, loni za 17,3 roku

ČTK ČTK
20. 6. 2023 12:01
Na nový byt v Praze si lidé v čtvrtletí vydělali za 16,6 roku, loni za 17,3 roku

Na nový byt v Praze s plochou 70 metrů čtverečních si lidé v letošním prvním čtvrtletí vydělali podle CG-Indexu developerské společnosti Central Group za 16,6 roku. Před rokem, v prvním čtvrtletí roku 2022, to bylo 17,3 roku. Zástupci developera to dnes řekli novinářům na tiskové konferenci. V loňském třetím čtvrtletí potřebovali podle nich Pražané na nový byt výdělek za 16,4 roku. Zhoršení dostupnosti bydlení od loňského podzimu společnost odůvodňuje dlouhodobě pomalým povolovacím procesem, přetrvávajícími vysokými stavebními náklady a drahým financováním.

Podle společné analýzy firem Central Group, Trigema a Skanska by při rychlejším povolování a větším objemu výstavby mohly být nové byty až o 15 procent levnější. V současné situaci si ale nové byty drží ceny, případně nadále mírně zdražují. Pokles cen zaznamenaly jen starší byty, především v horších lokalitách a s větší energetickou náročností.

"Starší byty v průměru meziročně zlevnily o šest procent, panelové byty dokonce o devět procent. A ještě nejspíše mírně klesnou. Naproti tomu u nových bytů se cena meziročně zvýšila o čtyři procenta a ceny zůstanou stabilní. Cenové nůžky mezi novými a starými byty se tak ještě více rozevřou a budou lépe odrážet diametrálně lepší kvalitativní standard nových bytů, které jsou navíc až o polovinu méně energeticky náročné než například starší panelové byty," uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

 

Právě se děje

Další zprávy