Ministerstvo navrhlo navýšení poplatků na Energetický regulační úřad o desítky korun ročně

ČTK ČTK
3. 7. 2024 10:44
Ministerstvo navrhlo navýšení poplatků na Energetický regulační úřad o desítky korun ročně

Poplatky na činnost Energetického regulačního úřadu zřejmě o desítky korun ročně vzrostou. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní navrhlo navýšení sazeb těchto poplatků u elektřiny i plynu. Průměrná domácnost, která vytápí či vaří plynem, si tak za rok připlatí necelých 30 korun. Důvodem pro zvýšení poplatků je růst nákladů na provoz a celkové agendy regulačního úřadu. Ve středu o tom informovalo ministerstvo v tiskové zprávě. Současné poplatky platí od roku 2016.

Poplatek na činnost Energetického regulačního úřadu hradí účastníci energetického trhu v ceně za provoz nesíťové infrastruktury a ceně za činnosti operátora trhu.

V současnosti platí sazba poplatku v elektroenergetice 2,39 korun za měsíc na každé odběrné místo a v plynárenství 1,34 korun za megawatthodinu spotřebovaného plynu. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní navrhlo jejich navýšení na čtyři koruny za měsíc na každé odběrné místo v elektroenergetice a na 2,20 korun za megawatthodinu v plynárenství.

U elektřiny se tak roční poplatek proti současnosti zvýší o 19,32 korun bez ohledu na spotřebu. U plynu naopak bude koncové navýšení na spotřebě závislé, poplatek stoupne o 0,86 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Průměrná roční spotřeba plynu na jedno odběrné místo, kde se plyn používá na vytápění, ohřev vody a vaření, přitom činí kolem osmi megawatthodin.

 

Právě se děje

Další zprávy