Ministerstvo financí nabídlo v aukcích státní dluhopisy, zájem byl mimořádný

ČTK ČTK
10. 11. 2022 14:46
Ministerstvo financí nabídlo v aukcích státní dluhopisy, zájem byl mimořádný

Ministerstvo financí dnes ve třech aukcích prodalo podle plánu státní dluhopisy za 12,3 miliardy korun. Poptávka investorů výrazně přesáhla nabídku, měli zájem o dluhopisy za 30,5 miliardy korun. Průměrný výnos všech nabízených dluhopisů byl větší než pět procent. Vyplývá to z údajů České národní banky, která aukci zajišťovala.

Největší poptávka byla po dluhopisech se splatností v roce 2027. Investoři je chtěli nakoupit za 14 miliard korun, ministerstvo je nabídlo za 5,97 miliardy korun. Průměrný výnos u dluhopisů byl 5,76 procenta ročně. Dluhopisů se splatností v roce 2032 se prodalo za 5,1 miliardy korun při poptávce 11,5 miliardy korun, jejich průměrný výnos byl 5,41 procenta ročně. Dluhopisy se splatností v roce 2037 umístilo ministerstvo financí na trh za 1,3 miliardy korun, poptávka činila pět miliard korun. Průměrný výnos byl 5,32 procenta ročně.

V předchozích měsících úřad emitoval dluhopisy za 30 miliard korun. Analytik Komerční banky Jaromír Gec očekává, že v prosinci se emisní aktivita ministerstva financí zvýší kvůli potřebě pokrýt vyšší než původně plánovaný deficit státního rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy