Mickey Mouse slaví 90 let. Amerika kvůli němu měnila zákony, Minnie si musel vzít

Pavel Hejkrlík
18. 11. 2018 8:00
Nejslavnější kreslená postavička na světě slaví v neděli 18. listopadu 90 let od doby, kdy se poprvé představila veřejnosti ve filmu The Steamboat Willie. I díky jeho popularitě vydělala firmy desítky miliard dolarů a kvůli ochranné známce dokonce měnila zákony USA. Podívejte se na největší zajímavosti ze života postavičky, která byla označena za nejbohatšího fiktivního miliardáře světa.
Nejslavnější kreslená postavička na světě slaví v neděli 18. listopadu 90 let od doby, kdy se poprvé představila veřejnosti ve filmu The Steamboat Willie.
Nejslavnější kreslená postavička na světě slaví v neděli 18. listopadu 90 let od doby, kdy se poprvé představila veřejnosti ve filmu The Steamboat Willie. | Foto: Wikipedia

Nejbohatší fiktivní miliardář

Nejslavnější kreslená postavička na světě slaví v neděli 18. listopadu 90 let od doby, kdy se poprvé představila veřejnosti ve filmu The Steamboat Willie. Podle samotného Walta Disneyho měl Mickey Mouse narozeniny už prvního října 1928, kdy se film začal vyrábět. Ovšem v roce 1978 rozhodl Dave Smith, zakladatel Disney Archives, že jelikož se světu představil až ve filmu Steamboat Willie, narozeniny bude mít právě 18. listopadu.

A co všechno Mickey Mouse znamenal pro celé studio Walta Disneyho? I díky jeho popularitě vydělala firmy desítky miliard dolarů a kvůli ochranné známce dokonce měnila zákony USA.

  • Za vytvoření Mickey Mouse dostalo studio Walta Disneyho Oscara, populární myšák pak jako první animovaná postavička v roce 1978 obdržel vlastní hvězdu na chodníku slávy.
  • Magazín Forbes jej označil za nejbohatšího fiktivního miliardáře a jeho hodnotu pro společnost Disney vyčíslil na 5,8 miliardy dolarů ročně. Podle společnosti Brand Finance je rovněž Disney nejsilnější značkou na světě.

Přitom místo myšáka mohli lidé podobně uctívat králíka. Jenže…

 

Právě se děje

Další zprávy