Meta zrušila účty, které sledovaly lety soukromých letadel známých osobností

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Meta zrušila účty, které sledovaly lety soukromých letadel známých osobností

Internetová společnost Meta Platforms zrušila účty, které sledovaly lety soukromých letadel veřejně známých osobností, včetně zakladatele Mety Marka Zuckerberga, amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa nebo šéfa automobilky Tesla Elona Muska. Účty na sociálních sítích Facebook, Instagram a Threads, které Meta vlastní, sdílely polohu soukromých letadel na základě veřejně dostupných letových údajů. Píše o tom deník Le Monde.

Většinu z těchto účtů vedl student vysoké školy na Floridě Jack Sweeney, který se stal přední osobností v oblasti sledování soukromých letů. Sleduje také například lety guvernéra Rona DeSantise, celebrity Kim Kardashianové, zakladatele firmy Amazon Jeffa Bezose a spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese.

Meta podle Sweeneyho neposkytla majitelům zrušených účtů žádné zdůvodnění. Skupina nicméně americkému médiu TechCrunch sdělila, že účty představovaly "pro jednotlivce riziko fyzické újmy" a že rozhodnutí bylo přijato po dohodě s její nezávislou dozorčí radou, napsal server Independent.

"Má to novinářskou hodnotu, odhaluje to mnoho aspektů práce ředitelů společností nebo jaká partnerství by moha být uzavřena," řekl Sweeney o své aktivitě televizní stanici NBC News. "Také to přináší povědomí o samotném faktu, že létají, a o klimatické stránce věci," řekl Sweeney.

Meta tímto krokem následuje firmu X, dříve Twitter, která v roce 2022 zakázala řadu podobných účtů na pokyn svého šéfa Elona Muska. Zveřejňované informace o poloze jeho letadla podle něj ohrožovaly bezpečnost jeho rodiny. Síť X však tolerovala účet sledující pohyb Muskova letadla s odstupem nejméně 24 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy