Řetězec McDonald's v EU prohrál soud. Kuřecí Big Mac už není jen jeho

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 6. 2024 13:45
Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's nemá v Evropské unii právo používat ochrannou známku Big Mac u kuřecích produktů. Ve své zprávě to ve středu uvedl druhý nejvyšší soud EU. Verdikt zdůvodnil tím, že McDonald's neprokázal využívání známky Big Mac u kuřecích produktů po dobu alespoň pěti let v řadě. McDonald's na verdikt bezprostředně nereagoval, uvedla agentura Reuters.
Foto: Shutterstock

Rozhodnutí je částečným vítězstvím konkurenční irské společnosti Supermac's. Její výkonný ředitel Pat McDonagh proto středeční verdikt soudu vítá. "Už roky říkáme, že oni ty ochranné známky používají jako šikanu," řekl podle irského listu RTE.

Proti rozhodnutí se lze odvolat k Soudnímu dvoru EU, který je nejvyšší soudní autoritou v unii.

Verdikt unijního soudu se zaměřil na snahu irského podniku z roku 2017 zrušit firmě McDonald's používání názvu Big Mac, který si americký řetězec nechal zaregistrovat v roce 1996 pro výrobky s hovězím a kuřecím masem včetně služeb poskytovaných v restauracích. Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví ale žádost firmy Supermac's zamítl a potvrdil, že McDonald's název Big Mac používá u masových a kuřecích sendvičů, což irskou firmu přimělo toto rozhodnutí napadnout.

Tribunál Soudního dvora Evropské unie, což je druhý nejvyšší soud EU, zamítl argumenty společnosti McDonald's a částečně zrušil a změnil rozhodnutí úřadu Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví.

"McDonald's v EU ztrácí ochrannou známku Big Mac pro kuřecí produkty," rozhodli soudci. "McDonald's neprokázal její skutečné používání během nepřetržitého období pěti let v Evropské unii v souvislosti s určitým zbožím a službami," dodali.

"Je to významné rozhodnutí, které zaujímá zdravý přístup k používání ochranných známek ze strany nadnárodních společností. Představuje významné vítězství pro malé podniky po celém světě," řekl šéf společnosti Supermac's. "Věděli jsme, že to bude boj Davida s Goliášem," dodal.

Supermac's otevřel své první restaurace v roce 1978 ve městě Galway na západě Irska. Prodává hovězí a kuřecí hamburgery, stejně jako smažené kuřecí nugety a sendviče.

 

Právě se děje

Další zprávy