Evropská unie musí posílit svou konkurenceschopnost, míní von der Leyenová

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 4. 2024 18:54
Evropská unie musí posílit svou konkurenceschopnost, míní von der Leyenová

Evropská unie musí posílit svou konkurenceschopnost, aby patřila mezi velké hráče na světové scéně. Na tiskové konferenci po skončení dvoudenního mimořádného summitu EU to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Unijní představitelé ve čtvrtek více než sedm hodin debatovali o tom, jak zvýšit prosperitu členských států v době geopolitického napětí, rychlých inovací a stále asertivnějších ekonomických partnerů i oponentů. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela v tomto ohledu udělali podstatný krok správným směrem.

Zprávu, která byla v jádru čtvrtečního jednání, představitelé 27 členských zemí podle von der Leyenové přijali dobře. Text, jehož autorem je italský expremiér Enrico Letta, obsahuje sérii návrhů opatření, pomocí kterých mohou evropští lídři zajistit evropskému bloku do budoucna větší prosperitu a bezpečnost. Podle Letty toho mohou dosáhnout mimo jiné větším sjednocením finančních trhů, digitalizací komunikací či zajištěním dostupnějších energií.

Jako klíčové faktory posílení konkurenceschopnosti von der Leyenová zmínila rovněž snížení cen energií, ale také řešení nedostatku dovedností na pracovním trhu, například pomocí vzdělávání mladých a nezaměstnaných lidí nebo zajištěním více pracovních příležitostí pro ženy, či posílení obchodu.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona unijní představitelé dlouze debatovali o sjednocení kapitálových trhů a zohlednili i rozdílné postoje k této otázce. Uvedl, že dosažení dohody v tomto ohledu považuje za klíčové pro posílení celé evropské ekonomiky, neboť by podle něj zlepšila tok peněz potřebných k financování investic a projektů EU. "Je to nezbytné, pokud chceme zajistit, aby naše další kroky byly úspěšné," dodal.

Český premiér Petr Fiala po skončení summitu uvítal, že zpráva o konkurenceschopnosti unie klade důraz na zlepšení podmínek malých a středních podniků, snižování byrokracie či rozvoj vysokorychlostních železnic.

 

Právě se děje

Další zprávy