Kudy teče ropa do Česka? Podívejte se z nebe

Kudy teče ropa do Česka? Podívejte se z nebe
Jediným přepravcem ropy do Česka je státní firma MERO ČR, a.s. Kromě české části ropovodu Družba vlastní a obsluhuje také ropovod IKL, jenž vede z přístavu Terst přes Německo do rafinerie v Kralupech nad Vltavou.
Ropovod Družba je v provozu od roku 1965. Dopravuje nejčastěji ruskou ropu do rafinérií v Litvínově a Pardubicích. Přečerpávací stanice v Kloboukách na Moravě (na snímku uprostřed) je první a nejdůležitější na českém území. Její čerpadla dokáží více než ztrojnásobit tlak v potrubí a ženou ropu rychlostí až 1,4 metru za sekundu dále do vnitrozemí.
Vloni prošla stanice v Kloboukách rozsáhlou modernizací. Za celkem 50 milionů korun byla nakoupena čtyři moderní čerpadla Textron DVMX. Každé z nich přepraví až 1100 kubíků ropy za hodinu. "Kolem těch starých ruských jsme museli chodit v pláštěnkách, jak z nich stříkala ropa," říká jeden z místních techniků.
Kromě dopravy ropy zajišťuje MERO také její skladování pro Správu státních hmotných rezerv. Většina z 90ti denních zásob je uložena v nádržích v centrálním tankovišti ve staré pískovně (na snímku) u Nelahozevsi poblíž Kralup nad Vltavou.
Foto: Ondřej Besperát
30. 4. 2005 14:00

Hodonín - Pod hladinou řeky Moravy, několik set metrů od okraje Hodonína, přichází na české území už více něž čtyřicet let starý ropovod Družba.

Jeho potrubí je pak několik set metrů vedeno nad zemí, protože v mokřadech okolo řeky jej nebylo možné uložit pod zem. Dále na západ je ale ukryto pod zemí a jeho trasu prozrazují jen pravidelně umístěné žluté tyče nebo občas světlejší pásy půdy, viditelné jen z ptačí perspektivy.

Celková spotřeba ropy v České republice je přibližně 7,5 milionu tun, Družbou k nám přiteče asi 5 milionů tun.

 

Právě se děje

Další zprávy