Skupina PPF je v rukou rodiny. Kellnerová a její děti odkoupily zbylé podíly

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 9. 2023 12:01
Renáta Kellnerová s rodinou nově vlastní celou investiční skupinu PPF. Odkoupily zhruba půlprocentní podíly Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta. Na svém webu to v pátek uvedla PPF, finanční okolnosti transakce nezveřejnila.
Renáta Kellnerová.
Renáta Kellnerová. | Foto: Václav Vašků

PPF podle svého webu vlastnila ke konci loňska aktiva za 40 miliard eur (víc než 960 miliard Kč). Kellnerová a čtyři děti jejího zesnulého manžela dosud měly v PPF podíl 98,93 procenta.

"Paní Renáta Kellnerová s rodinou, tedy společně s dcerami Annou Kellnerovou, Larou Kellnerovou, Marií Kellnerovou a Petrem Kellnerem mladším, odkoupila prostřednictvím jimi plně vlastněné společnosti minoritní podíly ostatních akcionářů skupiny PPF, Ladislava Bartoníčka (0,535 procenta) a J.-P. Duvieusarta (0,535 procenta). Stali se tak stoprocentními vlastníky skupiny PPF," oznámila PPF.

Akcionářská struktura PPF je nyní rozdělena mezi Kellnerovy dědice a logika řízení skupiny je jiná než v době jejího vzniku, uvedli ke transakci Bartoníček a Duvieusart. "Proto jsme se oba rozhodli, po dohodě s Renátou Kellnerovou, své akcie prodat a akcionářskou strukturu tak zjednodušit," dodali.

Vedle rozvíjení vlastních podnikatelských aktivit zůstávají oba aktivní v PPF, Bartoníček jako předseda představenstva firmy SOTIO Biotech B.V. a Duvieusart jako předseda představenstva PPF Financial Holdings. Kellnerová Bartoníčkovi a Duvieusartovi poděkovala za jejich dosavadní práci pro PPF. "Oba pánové svou profesionalitou výrazně přispěli k zachování stability PPF po odchodu mého muže před dvěma lety," doplnila.

Bartoníček nastoupil do PPF v roce 1991, akcionářem byl od 90. let. V letech 1996 až 2006 byl generálním ředitelem České pojišťovny a poté výkonným ředitelem Generali PPF Holding N.V. Později jako generální ředitel vedl biotechnologickou společnost SOTIO, do loňska byl odpovědný za strategické řízení investic do telekomunikací, médií a biotechnologií. Po Kellnerově smrti v březnu 2021 byl do loňského června výkonným ředitelem skupiny PPF.

Duvieusart byl akcionářem skupiny PPF od roku 2010. Byl odpovědný zejména za investice v Rusku a do realit. Je výkonným předsedou představenstva Home Credit Group, kterou před tím vedl jako generální ředitel. Předsedou představenstva PPF Financial Holdings je od června 2021.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích Evropy, Asie a Severní Ameriky. Investuje do telekomunikací, médií, finančních služeb, e-commerce, biotechnologií, nemovitosti a strojírenství. PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku. Loni PPF vykázala čistý zisk 140 milionů eur, což bylo o 49 procent méně než o rok dříve. Aktiva skupiny loni klesla o 5,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy