Jak dohnat Německo? Nemyslet jen na jedno volební období, radí ekonom

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 16. 11. 2016 15:19
Online rozhovor s ekonomem Davidem Markem ze společnosti Deloitte.
Proč Česko nedohání západ? Ptali jste se ekonoma
Rozhovor skončil
David Marek odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – Přestože česká ekonomika v posledních měsících rostla rychleji než zbytek Evropy, během posledních 25 let se jí nedaří výrazněji dotahovat na Německo a další vyspělé evropské země. Naopak k Česku se přibližují státy jako Polsko nebo třeba Estonsko (čtěte podrobnosti).

Jak Německo dohnat? "To je velmi jednoduché, růst rychleji než Německo. Jak růst rychleji? To pro změnu není vůbec jednoduché. Bohužel potřebné strukturální politiky nesou své plody mimo horizont jednoho volebního období," odpověděl na otázku jednoho ze čtenářů Aktuálně.cz hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek v online rozhovoru.

"Německo se nám nevzdaluje, nicméně konvergence se v posledních letech zadrhla. Až loni a letos jsme se dokázali opět o něco málo přiblížit ekonomické úrovni Německa," dodal Marek v další odpovědi.

Porovnání růstu HDP Česka a dalších zemí
Porovnání růstu HDP Česka a dalších zemí | Foto: Economia

Nová čísla za třetí čtvrtletí navíc ukazují, že růst tuzemské ekonomiky přibrzdil. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle odhadu Českého statistického úřadu meziročně zpomalil růst na 1,9 procenta. O čtvrtletí dříve to bylo 2,5 procenta a ještě v roce 2015 česká ekonomika rostla o více jak čtyři procenta.

Je vůbec nutné stále ekonomicky růst, ptal se další čtenář. "Můj osobní názor je, že snaha růst je přirozená. Stále chceme vědět víc, dohlédnout dále do vesmíru, poznat stále jemnější částice hmoty. V ekonomické oblasti není růst o tom mít více televizí, aut a mobilů, ale vyrábět efektivněji a podpořit "lidský růst" v ostatních oblastech života," odpověděl ekonom.

Proč Česko nedohání západ? Ptali jste se ekonoma

Rozhovor skončil
16. 11. 2016
Ptá se: Honza

Dobrý den. Slovensko nás v horizontu deseti let ekonomicky předběhne? Váš názor. Děkuji. Honza.

Odpovídá: David Marek

Dobrý den, dovolte, abych vás na úvod přivítal a poděkoval redakci Aktuálně.cz za pozvání.

Za deset let by se měly obě země, ČR i Slovensko, dále přiblížit průměru EU, co se týče HDP na obyvatele v paritě kupní síly. Slovensko o něco rychleji, přesto by mělo zůstat mírně za ČR.

16. 11. 2016
Ptá se: Mirek

Dobrý den,

Jaký je dle Vás důvod toho, že Polsko roste dvakrát rychleji než Česko?

Myslíte si, že systémová korupce a nevymahatelnost ze strany úředníků státní správy je jedna z hlavních příčin slabého růstu, stagnace?

Odpovídá: David Marek

Polsko začínalo transformaci z podstatně nižší ekonomické úrovně. Dnes těží ze své velikosti ve srovnání s ostatními zeměmi střední Evropy, která je pro řadu globálních firem důležitá. Výhodou je také nižší implicitní zdanění práce a nižší byrokracie.

16. 11. 2016
Ptá se: Patrik Boháč

Dobrý den pane Marku.

Zeptám se trochu jinak. Kdy se nám Německo přestane vzdalovat. A jak se v tomto ohledu projeví konec umělého, trestuhodného znehodnocování naší měny.

Děkuji

Odpovídá: David Marek

Německo se nám nevzdaluje, nicméně konvergence se v posledních letech zadrhla. Až loni a letos jsme se dokázali opět o něco málo přiblížit ekonomické úrovni Německa. Dosažení německé úrovně je však aktuálně mimo dohled ekonomických prognóz.

16. 11. 2016
Ptá se: Josef Bílek

Dobrý den,
není frustrující to, když se mezi ekonomy a politiky stále mluví a píše, jak se růst ekonomiky v ČR zrychluje nebo zpomaluje. Píše se o velkém nasazení pracovníků ve všech sférách (jsme déle v práci a máme delší pracovní dny než v Německu), o odlivu pracovníků (hlavně ve zdravotnictví, školství a službách),o nedostatku chybějících pracovníků ve výrobní sféře. To vše ekonomiku zpomaluje. Vůbec se nepíše, jak zlepšit situaci, aby se to přibližovalo situaci v Německu. Zadluženost Čechů je markantní, ... žádná pozitivní vize neexistuje. Měřítka s ostatními státy jsou v tomto případě měřitelné jen zčásti a realita je jiná. Máte recept, jak se pohnout z místa, aby se vše hnulo a lidi byli šťastnější a spokojenější? Děkuji.

Odpovídá: David Marek

Najít recept na rychlejší růst ekonomiky by nebylo zase tak složité (nižší přímé daně, více investic, omezení pasti neaktivity, výdaje na výzkum a vývoj, atd.), najít recept na spokojenější a šťastnější život je však trochu jiná otázka.

16. 11. 2016
Ptá se: Jiří Lomnický

Dobrý den,

proč je růst v řadě zemí vyšší i když tyto źemě mají výšší daně ze zisku pro právnické i fyzické osoby?

Odpovídá: David Marek

Mají nejspíše jinou komparativní výhodu jako například vyšší produktivitu práce, lepší státní správu, lépe fungující kapitálové trhy apod.

16. 11. 2016
Ptá se: jiří vala

co bude dál,až tu skončí automontovny? z čeho budeme žít?

Odpovídá: David Marek

Montovny jen tak neskončí, spíše se budou transformovat. Vedle toho je nutné si pohlídat, aby nám neujel vlak "druhého věku strojů", průmyslu 4.0 atd. Je jedno jakou tomu dáme nálepku, hlavní je obsah a jeho využití v ekonomice.

16. 11. 2016
Ptá se: Roman

Dobry den,

Je 27 let po padu komunismu, tj. do ekonomiky se dostavaji lide kteri se narodili, vyrostli a vystudovali ve svobode a jejich studijni energie nebyla umele usmernovana politikou ale realnym trhem. Lidove receno lide se uci pocitace a anglictinu misto marxismu a rustiny.

Jaky myslite ze bude mit tato strukturalni zmena ceske populace vliv na ekonomicke dohaneni vyspelych zemi evropy?
Dekuji za odpoved, Roman

Odpovídá: David Marek

Generační obměna je postupná, ale s příchodem mladých lidí s jinými znalostmi a zkušenostmi si může pomoci nejen ekonomika, ale doufám celá společnost.

16. 11. 2016
Ptá se: Radim Capek

Dobry den. Muzete prosim porovnat cesko , nemecko, rakouzsko, slovensko? zajima me procentualni nahlad mzdy/ celkova hodnota dañe pro firmu / ziskovost na jednotku vytvorene hodnoty?

Odpovídá: David Marek

Pokud myslíte jednotkové mzdové náklady, potom jsou hodnoty následující: ČR 46 %, Německo 56 %, Rakousko 55 %, Slovensko 45 %. Tyto údaje ovšem nejsou přímo porovnatelné, neboť záleží na struktuře ekonomiky. Každé odvětví je jinak náročné na kapitál a pracovní sílu.

16. 11. 2016
Ptá se: Novák

Dobrý den. Česko se prakticky propadá na samé dno EU, co se kupní síly obyvatel týká. Jde přitom o nejdůležitější ukazatel kvality života. Jak je to možné? Obvyklá výmluva na přebujelý soc. stát však absolutně neobstojí, protože naši hlavní "soupeři" poskytují svým občanům soc. zabezpečení na vyšší úrovni a přesto nás buďto rychle dohánějí nebo některé už předehnaly. Konkrétně by mě zajímalo Slovensko. Mají euro, tedy žádný doping pro vývozce, jako my. Přitom růst trvale vyšší než my. Kupní síla vyšší. Minimální mzda vyšší. Životní minimum vyšší a to výrazně. Zároveň u nás naprosto nemyslitelné soc. programy (železnice zdarma, příspěvky na dovolené, pro školní děti - lyžařské kurzy, obědy ve školách atd, příspěvek na topení atd.) Čím to je? Jsme tak ničemní nebo Slováci tak dobří, případně jde o souběh obojího?

Odpovídá: David Marek

Při srovnáních ekonomické úrovně zemí se výše kupní síly zpravidla bere v potaz. ČR se nepotápí pod úroveň Slovenska, natož na dno EU. V roce 2015 dosahoval HDP na osobu v paritě kupní síly 87 % průměru EU v případě ČR, resp. 76 % v případě Slovenska.

16. 11. 2016
Ptá se: Jaroslav Chládek

Nebylo by lepší dotace na obnovitelné zdroje a kde co jiného investovat do infrastruktury, dálnic, železnice?

S díky Chládek

Odpovídá: David Marek

Jde o vládní priroty, resp. kompromisy mezi ekonomickými a jinými cíli. Tím nijak nehájím výši dotací na obnovitelné zdroje. Investice do infrastruktury by určitě měly být vyšší než dnes.

16. 11. 2016
Ptá se: Tomáš P.

Dobrý den, co ostatní země jako Polsko a Slovensko dělají jinak než my? Proč roustou mnohonásobně rychleji a co my můžeme udělat, abychom rostli jako oni?

Odpovídá: David Marek

Polsko a Slovenko rostou rychleji než my, ovšem nikoli násobně. O tom, co udělat, abychom rostli rychleji, jsem již psal v jedné z odpovědí.

16. 11. 2016
Ptá se: Novotný

Proč se neustále pachtíme za vyšším a vyšším HDP? Proč chceme neustále růst? Vždyť snad do nekonečna nejde růst, ne? Není přirozenější stagnace? Neničíme honbou za stále vyšším růstem životní prostředí?

Odpovídá: David Marek

To je na dlouhou debatu. Můj osobní názor je, že snaha růst je přirozená. Stále chceme vědět víc, dohlédnout dále do vesmíru, poznat stále jemnější částice hmoty. V ekonomické oblasti není růst o tom mít více televizí, aut a mobilů, ale vyrábět efektivněji a podpořit "lidský růst" v ostatních oblastech života.

16. 11. 2016
Ptá se: Adys

České dceřinné, či sesterské společnosti odvádí zisk ke zdanění matkám. Zisku je dosaženo především díky nižším mzdovým nákladům. Toto vysávání spatřuji jako hlavní zdroj zaostávání ekonomiky ČR. Neměl by se zisk danit tam, kde vzniká? Pokud je zdrojem úspora mezd, tedy tady? .

Odpovídá: David Marek

Souhlasím, každý výrobní faktor by se měl danit podle místa, kde působí. Na problematiku, kterou míníte, cílí iniciativa BEPS (http://www.oecd.org/ctp/beps/).

16. 11. 2016
Ptá se: Petr Hasnedl

Co si myslíte o paralele ekonomické zkostnatělost vedení radnice Městské části Praha Suchdol a české dohánění západu? Myslím tím celoevropsky významný okruh okolo Prahy a rozvoj letiště a nedej bůh výstavba kanalizace v této Městské Části.

Děkuji za odpověď

Ing. Petr Hasnedl

Odpovídá: David Marek

Nesouhlasím, že by vedení Suchdola bylo ekonomicky zkostnatělé. Problematika okruhu kolem Prahy je poněkud složitější, než aby šlo šmahem odsuzovat odpůrce okruhu podle 50 či 60 let starých plánů. Praha se za tu dobu přeci jen trochu změnila.

16. 11. 2016
Ptá se: Petr Pijacek

Dobrý den,
obecně se ví o zásadní provázanosti české a německé ekonomiky. Vypadá to, že co se stane v německu zásadně ovlivní i čechy. Souhlasil byste s takovým výrokem? Ať se daří! Petr

Odpovídá: David Marek

Přeneseně by se dalo říci: Německá ekonomika kýchne a česká dostane rýmu. Ano, je to tak vazba obou zemí je významná. Hospodářská politika Angely Merkelové ovlivňuje českou ekonomiku více než pánové ze Strakovy akademie.

16. 11. 2016
Ptá se: petr

Pracui pro zahranicni firmu, nase pobocka je je tzv nakladove centrum. Nase pobocka dostava placene jen odpracovane hodiny ale zakaznikum se uctuje ze zhranici. Takze i pres to ze drtiva vetsina prace je odvedena v CR cely zisk zustava v zahranici. Je to sparavne? Je to resitelne?

Odpovídá: David Marek

Část vytvořené přidané hodnoty zůstává v ČR v podobě vyplacených mezd. Co se týče zisku po zdanění, je plně na majiteli, aby rozhodoval na jeho využití, tj, zda jej reinvestovat zde, nebo vyplatit formou dividendy.

16. 11. 2016
Ptá se: MildaS

Německo dohnat nemůžeme, protože to roste také - nestsagnuje. Jediným řešením by bylo naqsadit do německé vlády naše soudruhy z prognostického ústavu.

Odpovídá: David Marek

Teoreticky můžeme někdy "dohnat a předehnat" leckoho. Prakticky v dohledné době není pravděpodobné, že bychom Německo dostihli.

16. 11. 2016
Ptá se: Petr Zavadil

Poraďte nám všem jak můžeme všichni společně to Německo nejen dohnat ale rovnou předběhnout o ten kus co jsme teď za ním...

Odpovídá: David Marek

To je velmi jednoduché, růst rychleji než Německo. Jak růst rychleji? To pro změnu není vůbec jednoduché. V jedné z odpovědí jsem o tom psal. Bohužel potřebné strukturální politiky nesou své plody mimo horizont jednoho volebního období.

16. 11. 2016
Ptá se: Pavel Vybíhal

Mohli bychom si vzít poučení z Číny, kde v době nedávné hospodářské deprese HDP Číny stále rostl? Co považujete za příčinu setrvalého hospodářského růstu Číny?

Odpovídá: David Marek

Otázka je, zda chceme růst i za cenu vytváření hlubokých nerovnováh, pokřivené struktury ekonomiky a rychle rostoucího zadlužení.

16. 11. 2016
Ptá se: Tomas Marny

Na jaka odvetvi prumyslu nebo sluzeb by se melo Cesko vice soustredit, aby dochazelo k rychlejsimu dohaneni zapadu?

Odpovídá: David Marek

To si netroufám tvrdit, a doufám, že podobnou ambici nebude mít ani žádný politik a státní úředník. To nechť si firmy rozhodnou samy (a nesou za to odpovědnost) při rovných podmínkách pro všechny.

16. 11. 2016
Ptá se: Petr Marek

dobrý den pane Marek,

jaký je Váš názor na zavedení společné měny i v našem státě - jste pro přijetí EURa nebo raději co nejdelší udržení vlastní měny? Děkuji

Odpovídá: David Marek

Myslím, že při srovnání výhod a nevýhod stále převažuje koruna nad eurem. Z ekonomického úhlu pohledu. Jiné to může být zahrneme-li do úvahy strategické geopolitické faktory.

16. 11. 2016
Ptá se: Cocolada

Dobrý den, jestliže podnik XYZ má dobré výsledky a zisk , jestliže je to firma s českým zázemím a se sídlem společnosti zapsaným v Česku , platí zdaněný zisk zde.
Jestliže je tatáž firma XYZ prodána do zahraničních rukou , třeba do Tramtárie a společnost majitele sídlí v Tramtárii, kde tato společnost platí daně ze zisku ?

Odpovídá: David Marek

Pokud zůstává sídlo firmy v ČR, platí zde i DPPO. Otázkou je nastavení transferových cen mezi oběma subjekty, které ovlivňuje distribuci zisku mezi ně.

16. 11. 2016
Ptá se: Radomir Starek

Nemyslíte, že ČNB ani nechce abysme rychleji rostlo, když nám zdražuje nové technologie vysokým kursem a naopak pomáhá cizím firmám vyrábět levněji??

Odpovídá: David Marek

Nepodezříval bych ČNB, že chce brzdit růst ekonomiky tímto způsobem. Zkrátka jen dělá měnovou politiku podle svého modelu, jako každá jiná centrální banka v civilizované zemi.

Hodina uplynula velmi rychle. Pokusil jsem se odpovědět na všechny položené otázky, za které bych všem zúčastněným rád poděkoval. Přeji hezký den. David Marek

 

Právě se děje

Další zprávy