Ekonomika poroste rychleji, veřejné finance se dostanou do přebytku, očekává ministerstvo financí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
14. 11. 2016 13:50
Díky velmi dobré kondici ekonomiky poroste český hrubý domácí produkt letos o 2,4 procenta. Odhaduje to ministerstvo financí, které tak zlepšilo svůj původní odhad, a to i pro další rok. Očekává také, že inflace letos dosáhne 0,5 procenta, v příštím roce stoupne na 1,2 procenta. Nezaměstnanost klesne z letošních čtyř procent na 3,9 procenta, pak už ale narazí na své meze.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – Ministerstvo financí zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z červencových 2,2 procenta. V příštím roce má růst o 2,5 procenta místo původně odhadovaných 2,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné makroekonomické predikce ministerstva financí. Loni ekonomika rostla o 4,5 procenta.

Důvodem zlepšení odhadu je podle ministerstva velmi dobrá kondice ekonomiky ve druhém čtvrtletí, zejména výborné výsledky zahraničního obchodu. V letech 2018 a 2019 očekává ministerstvo nadále růst ekonomiky o 2,4 procenta.

"V roce 2016 by měl být ekonomický růst tažen spotřebou a saldem zahraničního obchodu, naopak tvorba hrubého fixního kapitálu bude na růst působit negativně," uvedl úřad.

Odhad vývoje inflace ponechalo ministerstvo na 0,5 procenta letos a 1,2 procenta příští rok.

Díky příznivé situaci na trhu práce snížilo ministerstvo odhad míry nezaměstnanosti na čtyři procenta letos z dřívějších 4,2 procenta, v příštím roce pak má klesnout na 3,9 procenta. "Domníváme se však, že na této úrovni již další pokles nezaměstnanosti naráží na strukturální meze," uvedl úřad.

Rizikem pro odhadovaný růst je podle ministerstva především otázka dopadů Brexitu, dále například zpomalení růstu čínské ekonomiky a další geopolitická rizika, jako je například migrace.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila na počátku listopadu, zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,8 procenta. V příštím i přespříštím roce pak má růst shodně o 2,9 procenta.

A například podle listopadové prognózy Evropské komise česká ekonomika letos poroste o 2,2 procenta. Pro příští rok čeká komise růst českého HDP o 2,6 procenta a v roce 2018 o 2,7 procenta.

Ministerstvo financí očekává, že veřejné finance se v roce 2018 dostanou do přebytku 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Další rok by měl přebytek stoupnout na 0,5 procenta HDP.

Loni byl deficit veřejných financí 0,6 procenta a patřil tak k nejnižším v EU. Ta jej požaduje pod třemi procenty HDP. Pro letošní a příští rok odhaduje úřad deficit veřejných financí na 0,2 procenta HDP. 

Hlavním cílem rozpočtové strategie vlády je podle materiálu postupné snižování schodku státního rozpočtu ze 100 miliard navržených pro rok 2015 až na schodek 30 miliard korun v roce 2019. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) skončí ovšem letošní rozpočet přes navržený schodek 70 miliard korun v přebytku.

Česká národní banka očekává příští rok veřejné finance vyrovnané. Pro letošek ČNB počítá s deficitem 0,3 procenta a pro rok 2018 odhaduje přebytek 0,4 procenta.

Klesat by měl podle materiálu ministerstva financí i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl jeho podíl k HDP podle odhadů ministerstva financí klesnout na 38,6 procenta z loňských 40,3 procenta. Klesat by měl i v dalších letech až na 37,1 procenta v roce 2019.

Podle kritérii pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. V absolutní výši by ale dluh měl podle odhadů ministerstva od příštího roku růst.

Podle ČNB by letos měl podíl dluhu k HDP činit 39 procent HDP, příští rok by to mělo být 37,9 procenta a v roce 2018 jen 36,2 procenta HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy