Kdo byl na místě výbuchů Nord Stream. Český start-up to zjistil

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
6. 7. 2023 13:01
"V průzkumu Země v posledních pěti letech proběhla obrovská revoluce. A vznikla v soukromém sektoru," říká zakladatel a výkonný ředitel firmy SpaceKnow Jerry Javornický. Jeho karlínský start-up dokáže ze satelitních snímků zjistit neuvěřitelné věci.
Videopodcast s Jerrym Javornickým. | Video: Blahoslav Baťa

Videopodcast Hospodářských novin (HN) Proč šéfové nespí ukazuje těžké váhy českého byznysu v tématech, která obvykle veřejně neprobírají. Navštivte stránky podcastu.

SpaceKnow Jerryho Javornického pomocí umělé inteligence, konkrétně technologie strojového učení a rozpoznávání obrazu, spočítá, kolik bylo včera aut před všemi supermarkety v Mnichově, jak se daří ekonomice v Gabonu nebo kolik aut za poslední týden odjelo ze všech továren Tesly.

"Všechny věci, které děláme, byly historicky v gesci vojenských a špionážních služeb. Tohle paradigma se ale díky pokroku v umělé inteligenci změnilo - firmy mají často stejné nebo lepší možnosti. Jak to tak bývá, největší inovace jsou hnané soukromými firmami, státní aparát je následuje," říká Javornický.

"Obrovská výhoda SpaceKnow je možnost podívat se do historie, do archivů všech našich dodavatelů satelitních snímků," podotýká Javornický v novém videopodcastu HN Proč šéfové nespí.

V něm jeho autoři Michael Mareš a Jaroslav Mašek představují české byznysmeny trochu jinak. Nad snídaní v karlínském bistru Spojka s nimi rozebírají nejen to, jak a proč poslední dobou spí či nespí, ale také výchovu dětí v rodinách, které si mohou dovolit prakticky cokoli, nebo jejich pracovní rytmus a styl řízení. 

 

Právě se děje

Další zprávy