Jižní Korea jako první zasáhla proti Applu a Googlu při platbách za aplikace

ČTK ČTK
31. 8. 2021 14:43
Jižní Korea jako první zasáhla proti Applu a Googlu při platbách za aplikace

Jižní Korea v úterý v přelomovém rozhodnutí omezila nadvládu amerických internetových firem Apple a Google v platbách za aplikace v jejich virtuálních obchodech. Stala se první zemí, která takto rázně zasáhla, informoval server CNBC. Zákon o podnikání v telekomunikačním sektoru, přezdívaný anti-Google, dostal před rokem na stůl parlament a dnes o něm zákonodárci rozhodli. V praxi to znamená, že Apple a Google už nebudou moci vývojáře aplikací nutit, aby zákazníci za aplikace platili prostřednictvím Applu a Googlu.

Podmínky Applu a Googlu vyžadují, aby vývojáři odváděli těmto firmám poplatek až 30 procent z tržeb. Apple tyto aplikace nabízí přes svůj virtuální obchod App Store, Google přes obdobný on-line obchod Google Play. Jihokorejský parlament v úterý návrh zákona o omezení tržní síly Applu a Googlu schválil jednoznačně. Ze 188 hlasujících zákonodárců jich pro změnu zákona o podnikání v telekomunikacích zvedlo ruku 180, uvedla agentura Reuters.

Google v první reakci sdělil, že schválení změn v Jižní Koreji vezme v potaz. Firma tvrdí, že chce zachovat model, kdy bude možné provozovat kvalitní operační systém i obchod s aplikacemi.

 

Právě se děje

Další zprávy