Instagram zavádí ochranu účtů nezletilých, budou automaticky soukromé

ČTK ČTK
17. 9. 2024 16:33
Instagram zavádí ochranu účtů nezletilých, budou automaticky soukromé

Americká internetová společnost Meta Platforms zavede v příštích dvou měsících ve Spojených státech, Británii, Kanadě a v Austrálii speciální ochranu nezletilých uživatelů své sociální sítě Instagram. Účty teenagerů budou automaticky nastaveny jako soukromé, což znamená, že se jejich obsah zobrazí jen sledujícím, které navíc uživatel musí schválit. Meta rovněž omezí možnost psát těmto uživatelům soukromé zprávy a zavede noční režim. Společnost to v úterý oznámila na webu.

"Tyto ochrany se zapnou automaticky a rodiče rozhodnou, zda mohou dospívající mladší 16 let změnit některé z těchto nastavení na méně přísné," uvedla Meta s tím, že u takto mladých uživatelů půjde nastavení změnit pouze v případě, že si zapnou funkci rodičovské kontroly. Nezletilí starší 16 let si mohou tato nastavení změnit sami.

Do států Evropské unie novinka dorazí později. Meta, která provozuje i sociální síť Facebook nebo komunikační aplikaci WhatsApp, chce příští rok funkce na ochranu účtů nezletilých přenést i na své ostatní platformy.

Soukromé zprávy teenagerům budou moci psát pouze uživatelé, kteří je sledují nebo se kterými už komunikovali. Pro uživatele, které nesledují, také nebude možné tyto účty ve svých příspěvcích označit. "Automaticky také zapneme nejpřísnější verzi naší funkce proti šikaně - Skrytá slova - takže komentáře a žádostí o soukromé zprávy obsahující urážlivá slova a fráze budou automaticky odfiltrovány," dodala Meta.

Nezletilí také dostanou každý den upozornění, pokud na síti stráví více než 60 minut. Mezi 22:00 a 7:00 se navíc automaticky zapne režim spánku, kdy dospívajícím nebudou chodit na telefonu notifikace a systém bude posílat automatickou odpověď na soukromé zprávy.

Oznámení přichází v době, kdy Meta čelí žalobám ve více než třiceti amerických státech, které ji obviňují, že nedostatečně mladé lidi chrání a přispívá ke krizi duševního zdraví, připomněla agentura AP. Meta podle kritiků záměrně navrhuje na Instagramu a Facebooku funkce, které dětem způsobují na těchto platformách závislost. Podobné kritice čelí i konkurenční čínská síť TikTok.

 

Právě se děje

Další zprávy