Inspektoři zakázali prodej povidel ze Slovenska. Obsahují méně ovoce, než uvádí výrobce

ČTK ČTK
23. 9. 2022 14:21
Inspektoři zakázali prodej povidel ze Slovenska. Obsahují méně ovoce, než uvádí výrobce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala obchodnímu řetězci Albert prodej jedné šarže povidel od výrobce Riso-R ze Slovenska. Povidla obsahovala asi o třetinu méně ovoce, než udávala informace na obalu. Inspektoři o tom informovali v tiskové zprávě.

Celý název výrobku zní Gustona Švestková povidla a zakázaná šarže má minimální trvanlivost do 25. února 2024. Vyrobila je firma z Rimavské Soboty na Slovensku.

"Ač výrobce na etiketě uvedl, že pro výrobu 100 gramů hotového výrobku použil 170 gramů ovoce, laboratorní rozbor v akreditované laboratoři potvrdil, že 100 gramů výrobku bylo vyrobeno ze 111 gramů ovoce. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny.Státní zemědělská a potravinářská inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí inspekce Marek Bartík.

U výrobků ze zpracovaného ovoce je uváděna hmotnost ovoce vždy v původním nezpracovaném stavu. Proto je u této komodity uvedený obsah ovoce vždy vyšší oproti finálnímu výrobku s ovocem v již zpracovaném stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy