Havlíček: Uhelná komise připraví scénáře útlumu uhlí při vyšší ceně povolenky

ČTK ČTK
20. 7. 2021 16:33
Havlíček: Uhelná komise připraví scénáře útlumu uhlí při vyšší ceně povolenky

Uhelná komise připraví další scénáře útlumu uhlí v Česku při vyšší ceně emisní povolenky, řekl po úterním jednání komise řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Scénáře jsou důležitější než datum útlumu, uvedl. Popřel tvrzení poslankyně a expertky Pirátů na životní prostředí Dany Balcarové, že Uhelná komise bude pracovat na scénářích konce uhlí k roku 2030 a dřív. Podobné stanovisko v úterý nebylo přijato, řekl Havlíček.

Ministerstvo průmyslu oznámilo, že novými členy komise jsou Štěpán Chalupa z Komory obnovitelných zdrojů energie a Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky. Nahradili ekology Jiřího Koželouha s Janem Rovenským, kteří v reakci na prosincové doporučení komise ukončit využívání uhlí v ČR v roce 2038 rezignovali, protože požadovali dřívější termín a v hlasování byli proti.

"Uhelná komise změnila zadání. Bude pracovat na scénářích konce uhlí k roku 2030 a i dříve. Někteří členové napadli přípravu seznamu pro vypínání uhelných bloků, řeč byla i o kompenzaci za odstavené bloky. Říkám, že k odklonu od uhlí musí dojít plánovaně, nesmí ho určovat trh," napsala v úterý na twitter Balcarová. Komise v úterý zasedla videokonferenčně, sdělilo Sdružení hornických odborů.

 

Právě se děje

Další zprávy