Google importuje umělou inteligenci do vyhledávání

ČTK ČTK
10. 5. 2023 22:04
Google importuje umělou inteligenci do vyhledávání

Společnost Google ze skupiny Alphabet integruje generativní umělou inteligenci do vyhledávání a dalších klíčových produktů. Na vývojářské konferenci Google I/O 2023 to řekl šéf firmy Sundar Pichai. Firma doufá, že se jí podaří vyvolat u zákazníků stejné nadšení, jaké v posledních měsících vzbudilo včlenění umělé inteligence do konkurenčního vyhledávače Bing od společnosti Microsoft, připomíná agentura Reuters. Google svého chatovacího robota Bard zpřístupní ve 180 zemích.

"Přetváříme všechny naše klíčové produkty, včetně vyhledávání," řekl Pichai. Vedle vyhledávání zapojí Google generativní umělou inteligenci například do služby Gmail, kde dokáže vytvářet návrhy zpráv, a dále do služby Google Photos, kde dokáže provádět zásadní změny snímků.

Američtí uživatelé získají přístup ke generativnímu vyhledávání v příštích týdnech prostřednictvím čekací listiny. Jedná se o zkušební fázi, během níž bude Google sledovat kvalitu, rychlost a hodnotu výsledků vyhledávání, uvedla Cathy Edwardsová, pod níž spadají mimo jiní Google Apps a Google News.

Společnost OpenAI, kterou podporuje Microsoft, loni v listopadu představila chatbota ChatGPT, který dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat mimo jiné články, eseje, vtipy, ale i poezii, scénáře, právní dokumenty či programovací kód. Spuštění chatbota vyvolalo závod mezi technologickými giganty ve vývoji podobných nástrojů. Microsoft tento nástroj posléze včlenil do svého vyhledávače Bing.

 

Právě se děje

Další zprávy