Francie zruší poplatek veřejnoprávním médiím. Ta proti opatření protestují

ČTK ČTK
3. 8. 2022 17:30
Francie zruší poplatek veřejnoprávním médiím. Ta proti opatření protestují

Francouzský Senát schválil jako součást opatření na podporu kupní síly zrušení poplatku veřejnoprávním audiovizuálním médiím. Informoval o tom list Le Monde. Zrušení koncesionářského poplatku bylo předvolebním slibem znovuzvoleného prezidenta Emmanuela Macrona. 

Opatření schválené v úterý počítá s kompenzací. Stát na veřejnoprávní média vyčlení část příjmů z daně z přidané hodnoty ve výši zhruba 3,7 miliardy eur (91,2 miliardy korun). Senát kompenzaci omezil do konce roku 2024.

Koncesionářský poplatek ve výši 138 eur (zhruba 3400 korun) ročně na domácnost v kontinentální Francii a 88 eur (zhruba 2170 korun) ve francouzských zámořských územích letos vynesl 3,2 miliardy eur z 3,8 miliardy eur, které šly veřejnoprávnímu vysílání. Hlavními příjemci jsou France Télévisions a Radio France. Opatření prošlo v poměru 196 ku 147 hlasům.

Poplatek platí ve Francii každá domácnost, která vlastní televizor. Výjimku mají lidé s nízkými příjmy nebo handicapovaní. Ostatní ho neodvádějí, i když sledují programy na počítači, tabletu nebo na chytrém telefonu.

Veřejnoprávní média minulý čtvrtek proti plánovanému zrušení poplatku protestovala. Rozhlasové stanice France info, France Inter nebo France Culture vysílaly místo ranních pásem jen hudbu, zatímco televize France 2 vysílala reprízy pořadů. Zpravodajské kanály France 24 a franceinfo daly na své webové stránky upozornění o přerušení vysílání. Média volají po stálém zdroji financování, aby si zachovala nezávislost. 

 

Právě se děje

Další zprávy