Finanční správa ukončí provoz datových schránek zrušených finančních úřadů

ČTK ČTK
6. 11. 2023 13:49
Finanční správa ukončí provoz datových schránek zrušených finančních úřadů

Finanční správa ukončí k 15. listopadu provoz datových schránek 77 územních pracovišť finančních úřadů, která uzavřela letos v červenci. V tiskovém prohlášení to dnes uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Zároveň apelovala na občany a firmy, aby si zkontrolovali, zda při komunikaci s finančními úřady využívají kontaktní údaje těch pracovišť, která stále fungují.

K 1. červenci ukončilo činnost 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů, jejich agendu převzaly většinou nejbližší finanční úřady v daném regionu. Většina zrušených poboček finančního úřadu byla pracoviště, která předtím fungovala v omezeném režimu a na která dojížděli zaměstnanci Finanční správy z jiných míst. I po zrušení úřadů ale pokračovalo přechodné období, kdy nově příslušné finanční úřady spravovaly datové schránky těch zrušených.

"Rádi bychom požádali, aby si všichni občané, podnikatelé i zástupci firem, kteří spadali pod zrušená pracoviště finančního úřadu a komunikovali se svým správcem daně elektronicky, zkontrolovali používané ID datové schránky. Ze statistik víme, že nemalá část poplatníků stále posílá svá podání na staré adresy. Na webu finanční správy je u každého ze zrušených územních pracovišť uvedeno, které pracoviště převzalo jeho agendu, včetně nového ID datové schránky," uvedla Hornochová.

Proti rušení finančních úřadů protestovaly opozice i některé dotčené samosprávy. Kritici vyjadřovali zejména obavy ze zhoršení dostupnosti státní správy. Finanční úřady mají na starosti správu většiny daní. Územní stanoviště zajišťují běžnou agendu a styk s poplatníky.

 

Právě se děje

Další zprávy