Energetické firmy oproti loňsku potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, tvrdí vedení Pražské plynárenské

ČTK ČTK
5. 5. 2022 12:32
Energetické firmy oproti loňsku potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, tvrdí vedení Pražské plynárenské

Pražská plynárenská i další energetické firmy potřebují nyní pětinásobně více peněz, aby mohly nakoupit plyn v potřebném množství za současné ceny, než tomu bylo loni. Při konferenci Institutu pro veřejnou diskusi to ve čtvrtek řekl člen představenstva Pražské plynárenské Petr Kovařík. Naplnění zásobníků plynu na 80 procent kapacity bude podle něj firmy stát zhruba až 60 miliard korun, zatímco v loňském roce by naplnění zásobníků stálo přibližně 12 až 13 miliard korun.

"Náš byznys musí sehnat peníze a musí je sehnat teď," řekl Kovařík. Podle něj vznikly nové nároky na cash flow (volnou hotovost) firem z důvodu různých druhů jištění, když například vzrostly garance u operátora trhu, zajištění na burze i garance u dodavatelů. Pražská plynárenská má podle Kovaříka velkou výhodu v tom, že je vlastněná městem, nevýhodou ale podle něj je, že se současná situace stává politickým kolbištěm před podzimními komunálními volbami.

Bez podpory veřejného sektoru se podle Kovaříka energetické společnosti v současné době neobejdou. Evropská komise například podle něj doporučuje členským státům poskytnout garance na plnění zásobníků. Německá státní investiční banka pak podle Kovaříka poskytuje úvěry pro energetické společnosti, Německo zároveň uvolní 1,5 miliardy eur (asi 37 miliard korun) z rozpočtu na pořízení dodatečných zásob plynu. Podporu od státu mohou energetičtí dodavatelé získat také ve Velké Británii, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy