Energetická pomoc pro všechny obyvatele je příliš drahá, splatit dluh potrvá desítky let, varoval šéf Světové banky

ČTK ČTK
26. 10. 2022 11:14
Energetická pomoc pro všechny obyvatele je příliš drahá, splatit dluh potrvá desítky let, varoval šéf Světové banky

Vládní pomoc s účty za energie pro všechny je příliš nákladná, varoval v rozhovoru s BBC prezident Světové banky David Malpass. Programy pomoci v době pandemie nemoci covid-19 nebyly dostatečně zacíleny na nejzranitelnější skupiny a stejnou politiku vlády přijímají i v případě pomoci lidem s rostoucími účty za energie, uvedl. Splácení dluhu, který takto vzniká, podle něj potrvá desítky let.

"Vlády říkají, že se postarají o všechny, ale to je příliš drahé," řekl Malpass. Podle něj to zvyšuje celosvětové zadlužení na rekordní úroveň, nejvíce zasaženi jsou přitom lidé na spodní hranici příjmové škály.

V době pandemie si vlády kvůli zavedeným omezením půjčily miliardy dolarů. Zaplatily z nich programy na udržení pracovních míst, zvýšení výplaty dávek a půjčky a garance pro podniky, které by jinak byly nuceny ukončit činnost.

Malpass řekl, že podle uznávaného ekonomického názoru by měla existovat záchranná sociální síť, určitá ochrana lidí v době krize. Dotace by podle něj měly být dočasné a cílené na ty, které je potřebují nejvíce. Mnoho těchto dotací v době koronavirové pandemie však nebylo cílených.

 

Právě se děje

Další zprávy