Dvouletá záruka na zboží by měla platit i příští rok

ČTK ČTK
10. 5. 2013 18:40
Některé advokátní kanceláře ale s výkladem nového zákoníku nesouhlasí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Dvouletá záruka na zboží bude platit i po 1. lednu 2014, kdy vstoupí v účinnost nový občanský zákoník. Vyplývá to z právního výkladu ministerstev průmyslu (MPO) a spravedlnosti.

Nový zákoník již nepoužívá pojem záruka či záruční doba. Obsah práv a povinností kupujících a prodávajících zůstává podle právníků ministerstev v podstatě zachován, uvedlo dnes MPO. Některé advokátní kanceláře ale mají jiný názor.

Podle právního výkladu advokátní kanceláře PRK Partners dvouletá zákonná záruka za vady zboží způsobené používáním skončí na konci letošního roku. Vady, které měl výrobek v okamžiku prodeje, bude možné nadále reklamovat do 24 měsíců od koupě.

Zůstává jen povinnost v pořádku věc doručit

"Vady vzniklé za dobu užívání věci nebude již možné automaticky reklamovat. Ze zákona totiž prodávajícím zůstává jen povinnost věc v pořádku dodat," uvedl Tomáš Liškutín z advokátní kanceláře PRK Partners.

Nově bude prodávající podle něj odpovědný pouze za vady zboží v rámci záruky, kterou kupujícímu sám poskytne, anebo kterou si vzájemně sjednají.

Podle Pavla Kunerta z advokátní kanceláře PRK Partners jejich stanovisko potvrzuje komentář autorů občanského zákoníku v systému právních informací ASPI.

"Ruší se zákonná záruka u spotřebního zboží. Nově se stanoví, že kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí," uvádí podle Kunerta komentář.

Problematikou zákonných záruk na zboží se zabývala společná pracovní skupinu zřízená MPO a ministerstvem spravedlnosti a dospěla k jinému závěru. "Nedomníváme se, že by práva kupujícího měla být novým občanským zákoníkem omezena," uvedl náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Ministerstvo: Spotřebitele se změny nedotknou

I po 1. lednu bude podle výkladu ministerstev kupující moci stejně jako dnes uplatnit práva z vady, která se u spotřebního zboží vyskytne v době 24 měsíců od jeho převzetí.

"Pokud jde o délku trvání odpovědnosti, je potvrzena i ustanovením, podle kterého si smluvní strany nemohou sjednat kratší dobu pro uplatnění práv z odpovědnosti. Pokud by tak učinily, k takovému ujednání by se nepřihlíželo," uvedla ministerstva.

Také podle právníků Sdružení obrany spotřebitelů se sice změní zákonný text upravující záruky, postavení spotřebitele by však nemělo doznat změn.

 

Právě se děje

Další zprávy