Správa železnic bude letos hospodařit s rozpočtem přes 50 miliard. Některé rekonstrukce kvůli úsporám odloží

ČTK ČTK
4. 2. 2022 10:58
Správa železnic bude letos hospodařit s rozpočtem přes 50 miliard. Některé rekonstrukce kvůli úsporám odloží

Správa železnice bude letos hospodařit s rozpočtem 53 miliard korun, z toho 37 miliard by měla mít na investice. Se stejnou částkou organizace začínala i vloni, nakonec však měla k dispozici skoro 60 miliard korun. Správa bude muset kvůli úsporám odložit zahájení některých připravovaných staveb, šetřit bude i na údržbě. Na páteční tiskové konferenci to uvedli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Mezi klíčové stavby, ve kterých by se mělo pokračovat, Kupka zařadil například přestavbu železničního uzlu u Pardubic, rekonstrukci trati mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí, obnovu trati z Velimi do Poříčan, dále úseky Mstětice- Praha Vysočany, Adamov-Blansko, Sudoměřice-Votice, Soběslav-Doubí nebo železniční uzel Plzeň.

Správa zároveň ale musela hledat úspory. Vedle údržby pozdrží zahájení některých připravovaných projektů, u kterých už přitom začala soutěž na zhotovitele. Týká se to zatím například trati Kladno-Kladno Ostrovec, u které organizace zahájila tendr vloni na podzim, déle bude zřejmě trvat i příprava rekonstrukce úseku z pražského Smíchova do Berouna. Stát bude podle Svobody na tyto i další projekty zatím hledat peníze, v případě úspěchu pak stavby zahájí. Zcela rušit se ovšem podle šéfa Správy železnic zatím žádné stavby nebudou.

Odklad se nebude týkat už zahájených staveb. Pokračovat se bude také v renovaci 53 nádražních budov. 

 

Právě se děje

Další zprávy