České dráhy bojují s útoky sprejerů. Graffiti na vlacích přibývá

ČTK ČTK
9. 2. 2022 17:39
České dráhy bojují s útoky sprejerů. Graffiti na vlacích přibývá

České dráhy zaznamenaly za poslední rok 449 případů graffiti na svých vozidlech. Škoda, která vznikla s jejich odstraňováním, převýšila šest milionů korun. Ve středu to uvedl státní dopravce. Počet případů z loňska byl podobný jako v předchozích letech. Na přelomu roku však podle drah počet útoků proti normálu vzrostl. S útoky sprejerů se potýkají i další dopravci.

Loni počet sprejerských útoků na vlaky Českých drah podle podniku stagnoval a nevybočoval z průměru posledních let, na přelomu roku však intenzita prudce vzrostla. "Jen během prosince a začátku ledna evidujeme škody za 1,126 milionu korun," uvedl ředitel odboru bezpečnosti Českých drah Martin Straka.

Sprejeři jsou podle statistik dopravce nejaktivnější v pražské aglomeraci. Na přelomu roku bylo v hlavním městě a okolí nahlášeno 16 sprejerských útoků a graffiti byla pomalována plocha o velikosti více než tisíc metrů čtverečních, což téměř odpovídá ploše hokejového hřiště. Škodu zde dráhy odhadují na přibližně 600 tisíc korun. Poškození vlaků graffiti má vliv i na přepravní kapacity, podnik pomalované vlaky kvůli čištění stahuje na určitou dobu z provozu. 

S útoky vandalů se potýkají i ostatní dopravci. Například Leo Express nedávno uveřejnil na sociálních sítích případ, kdy sprejer pomaloval vlak při mimořádném zastavení spoje ve stanici v Kostěnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy