Dolar se vyšplhal vůči předním měnám na téměř desetiměsíční maximum

ČTK ČTK
25. 9. 2023 17:24
Dolar se vyšplhal vůči předním měnám na téměř desetiměsíční maximum

Americký dolar dnes posiluje, vůči koši předních měn se vyšplhal na nejvyšší úroveň za téměř deset měsíců. Euro vůči dolaru krátce po 17:00 SELČ ztrácelo zhruba 0,6 procenta na 1,0585 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si připisoval téměř půl procenta a nacházel se mírně nad 106 body.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden ponechala svou základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Naznačila však, že hodlá držet úrokové sazby na vysoké úrovni delší dobu a že by je mohla ještě zvýšit. To vedlo k růstu výnosů u dluhopisů vlády Spojených států a podpořilo kurz dolaru.

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta. Naznačila však, že toto zvýšení by mohlo být poslední.

Vůči japonskému jenu se dnes americký dolar vyšplhal až na téměř 149 JPY, tedy na nejvyšší úroveň za 11 měsíců. Krátce po 17:00 SELČ si připisoval zhruba 0,3 procenta na 148,85 JPY. K poklesu jenu přispělo páteční rozhodnutí japonské centrální banky pokračovat v mimořádně uvolněné měnové politice.

 

Právě se děje

Další zprávy