Dlouhé stráně dostanou čtyřistamilionovou injekci. Prohlédněte si impozantní stavbu

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně
V turbínovém režimu mají výkon až 325 megawattů, tedy nejvíc ze všech vodních elektráren v Česku.
Nachází se totiž na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.
Ti si mohou při exkurzích prohlédnout podzemí elektrárny a vyjet k hornímu umělému jezeru. Na své si přijdou nejenom pěší turisté či cyklisté, ale i milovníci kolečkových bruslí.
Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně začala vyrábět elektřinu 20. června 1996.
Foto: archiv ČEZ
Jakub Plíhal Ekonomika ČTK Jakub Plíhal, Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2024 13:02
Energetická skupina ČEZ letos investuje do oprav a modernizace přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku více než 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než loni. Ještě o něco vyšší investice ČEZ plánuje v Dlouhých stráních příští rok. Podívejte se na impozantní technickou stavbu v chráněné krajinné oblasti.

Investice souvisí s postupnou obnovou důležitých částí turbosoustrojí, které po téměř 30 letech provozu této elektrárny pomalu dosluhují, řekl ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Stamilionové investice mají podle Heczka zajistit spolehlivý provoz elektrárny Dlouhé stráně, která slouží jako obrovský akumulátor. V tuzemské energetické soustavě má funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Elektrárna hraje stále důležitější roli při vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

"Význam Dlouhých strání si uvědomujeme a pravidelně investujeme do zvýšení spolehlivosti provozu a bezpečnosti elektrárny. Letos a v příštím roce půjde o důležitou modernizaci zařízení obou soustrojí. Tím ale práce rozhodně neskončí, po roce 2030 nás čekají další a ještě významnější investice," uvedl Heczko, podle kterého po roce 2030 přijde na řadu i rekonstrukce obou nádrží.

 

Právě se děje

Další zprávy