Deficit EU v obchodu s Ruskem klesl na třetinu úrovně před válkou

ČTK ČTK
3. 3. 2023 16:02
Deficit EU v obchodu s Ruskem klesl na třetinu úrovně před válkou

Obchodní deficit Evropské unie s Ruskem se v prosinci snížil na třetinu úrovně před válkou na Ukrajině. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat. Klesl dovoz uhlí, plynu a ropy z Ruska. Unie se snaží odstřihnout od ruského plynu a ropy a najít alternativní zdroje, vzhledem k tomu, že Moskva po začátku invaze přerušila dodávky plynu do EU. Brusel také od 5. prosince zakázal dovoz ruské ropy do unie po moři.

Obchodní deficit EU s Ruskem činil v prosinci šest miliard eur (zhruba 141 miliard korun), což je třetina z 18,2 miliardy eur vykázaných v březnu loňského roku, kdy obchod mezi oběma partnery dosáhl vrcholu. Obchodní výměna s Ruskem se zpomalila, když EU zavedla dovozní a vývozní omezení na několik produktů. "Účinky těchto opatření byly zvláště viditelné v posledních měsících," uvedl Eurostat.

Podíl Ruska na dovozu uhlí do EU loni klesl na 22 ze 45 procent o rok dříve. U zemního plynu se podíl Ruska na dovozu loni snížil na 21 procenta ze 36 v roce předchozím, zatímco dovoz ropy klesl na 21 z 28 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy