ČSA po odkladech ruší plánovanou pravidelnou linku do Jerevanu

ČTK ČTK
3. 11. 2023 16:46
ČSA po odkladech ruší plánovanou pravidelnou linku do Jerevanu

České aerolinie (ČSA) po několika odkladech ruší plánované spuštění nové linky z Prahy do Jerevanu. Důvodem je malý zájem o letenky. Dnes o tom informoval server Zdopravy.cz. ČSA v současné době provozují dvě pravidelné linky.

"Jde o obchodní důvody. Knihování se nevyvíjelo podle našich představ," řekla webu mluvčí ČSA Vladimíra Dufková. Podle ní firma plány na lety do Arménie nevzdává, žádá o povolení k provozování dopravy v letním letovém řádu.

Počet míst, kam ČSA dříve létaly, dopravce kvůli finančním problémům v minulých letech dlouhodobě zmenšoval. Řadu spojů zrušil i kvůli dopadům epidemie koronaviru. Nyní pravidelně létá do Paříže, na konci června obnovil lety do Madridu a od 2. října měl začít pravidelné lety do arménského Jerevanu. Prodej letenek dopravce zahájil na svém rezervační systému. Cena letenek podle něj začínala na asi 4200 korunách za jednosměrnou letenku, zpáteční stála zhruba 9000 korun. Po několika odkladech zahájení linky dopravce z rezervačního systému nabídku odstranil.

Nižší přepravní výkony dopravce znamenají komplikace i pro pražské letiště. Ředitel Jiří Pos na srpnovém setkání o letectví v ČR uvedl, že právě absence silného tuzemského dopravce stojí za větším propadem odbavených cestujících na pražském letišti v porovnání s konkurenčními letišti v Evropě. Před covidem-19 zajišťoval dopravce pro letiště přes 2,5 milionu cestujících ročně, letos se počítá se zhruba 150 000 cestujícími.

 

Právě se děje

Další zprávy