Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Foto: Jakub Plíhal

"Stačí jedno opatření, a půlka restaurací zavře"

Situace v centru Prahy dokazuje, že byznysy závislé na turismu se z krize jen tak neoklepají. Stále častěji tam narazíte na podniky, které jsou nadobro zavřené. Nejvíce je však těch, které otevřeno mají, ale poznat to jde maximálně podle cedule či otevřených dveří. Uvnitř totiž většinou není ani noha.

Podobně to vypadalo i v restauraci pár kroků od Staroměstského náměstí v době kolem oběda, která turisty láká na tradiční českou kuchyni. Tabule před restaurací upozorňuje kolemjdoucí na slevu na drinky.

"Museli jsme snižovat ceny, zlevněné je teď především nápojové menu, a to o třetinu," říká provozní restaurace Miroslav Dítě. Ceny klasických českých pokrmů se však nezměnily a za svíčkovou, guláš či vepřo knedlo zelo dá strávník 229 korun.

Podle něj se návštěvnost ihned po zavedení vládních opatření propadla na desetinu. Nyní jsou na poloviční hodnotě oproti minulému roku. Podnik navštěvují pouze Němci, Poláci a Slováci. Podle provozního se vedení restaurace ani nesnažilo přeorientovat na českou klientelu. 

"V Praze 1 je tolik restaurací, že to čeští zákazníci nemohou nikdy obsadit. My tu nemůžeme prodávat jídlo pod nákupní cenou za stokorunu," říká Dítě. 

Provozní potvrzuje, že měli obrovský problém zaplatit nájem. "Majitelé o pomoc státu žádali a žádnou nedostali. Celá podpora od Babiše je jeden velký  podvod. Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," dodává Dítě. 

 

Právě se děje

Další zprávy