ČNB od října snižuje sazbu rezervy na ochranu úvěrového trhu na dvě procenta

ČTK ČTK
14. 9. 2023 16:08
ČNB od října snižuje sazbu rezervy na ochranu úvěrového trhu na dvě procenta

Sazba proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu se od října sníží na dvě procenta ze současných 2,25 procenta. Dnes o tom rozhodla bankovní rada České národní banky (ČNB). Bankovní rada rozhodla o uvolnění podmínek s ohledem na postupné snižování cyklických systémových rizik v bilancích bankovního sektoru, uvedla v tiskové zprávě mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

"Bankovní rada při svém rozhodnutí vzala v úvahu současnou pozici české ekonomiky ve finančním cyklu, rozsah nahromaděných úvěrových rizik v bilanci bankovního sektoru a vývoj jeho zranitelnosti," uvedla Krmelová.

ČNB rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy podruhé v řadě. Na červnovém jednání ji poprvé snížila o čtvrt procentního bodu s platností od července, nyní tento krok zopakovala. Členka bankovní rady Karina Kubelková v červnu uvedla, že centrální banka je připravena sazbu rezervy dál snižovat, pokud bude pokračovat trend odeznívání cyklických rizik v bankovním sektoru.

Rezervu mají banky i další úvěrové instituce vytvářet jako ochranu proti rizikům, která plynou z nadměrného růstu úvěrů.

 

Právě se děje

Další zprávy