Čína se ohradila proti výzvám, aby více zemí EU vyloučilo ze sítí 5G čínské firmy

ČTK ČTK
16. 6. 2023 15:16
Čína se ohradila proti výzvám, aby více zemí EU vyloučilo ze sítí 5G čínské firmy

Čína se dnes důrazně ohradila proti slovům eurokomisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona, který vyzval další země EU, aby do svých sítí páté generace (5G) nepouštěly čínské firmy Huawei a ZTE. Podle něj znamenají hrozbu pro kolektivní bezpečnost unie. Informovala o tom agentura Reuters.

V současné době omezuje či zcela zakazuje oběma čínským firmám vstup do svých sítí 5G celkem deset zemí EU. Breton dal v minulých týdnech najevo obavy, že některé země EU stále vnímají vysoce rizikové prvky ve své páteřní síti 5G, odvolával se přitom na zákony třetích zemí týkající se národních zpravodajských služeb a bezpečnosti dat - což byla skrytá narážka na Čínu.

Pokyny Evropské unie přijaté před dvěma lety vyzývají všech 27 členských států, aby posoudily rizikový profil dodavatelů na vnitrostátní úrovni nebo na úrovni EU a omezily nebo zakázaly vysoce rizikovým dodavatelům 5G přístup k základním částem svých telekomunikačních sítí. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) už dříve varoval před firmou Huawei, která je významným dodavatelem v telekomunikacích.

 

Právě se děje

Další zprávy