ČEZ vyplatí rekordní dividendu 145 Kč za akcii, byl schválen návrh státu

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 6. 2023 22:36
ČEZ vyplatí rekordní dividendu 145 Kč za akcii, byl schválen návrh státu

Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu z loňského očištěného zisku 145 korun za akcii, tedy téměř z celého zisku 78 miliard korun. Valná hromada tak dnes večer schválila návrh, který za stát podalo ministerstvo financí. Jde o nejvyšší dividendu v historii společnosti. Stát tak dostane 54 miliard Kč. Zamítnut byl návrh představenstva na dividendu 117 Kč za akcii, tedy 80 procent ze zisku.

Návrh na zvýšenou dividendu podalo ministerstvo financí v polovině června, přestože původně uvádělo, že vlastní návrh podávat nebude. Představenstvo ČEZ k návrhu státu následně uvedlo, že firma bude schopna pokrýt vyplacení zvýšené dividendy bez nutnosti přijetí mimořádných opatření. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti. Celkově však návrh ministerstva neohrožuje podle představenstva střední ani dlouhodobou finanční stabilitu společnosti a nemá ani bezprostřední vliv na plánované investice.

Valná hromada dnes zatím v rámci svého dnešního programu dokončila tři body z celkových sedmi. První bod věnovaný zprávám představenstva a dozorčí rady společnosti trval více než deset hodin, byl tak dosud nejdelší, řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Akcionáři během toho položili kolem 130 dotazů. Největší část dotazů prvního bodu se týká tzv. rozdělení části skupiny ČEZ, jejího rekordního zisku v loňském roce, přístupu firmy k takzvané windfall tax z nadměrného zisku nebo plánů společnosti do budoucna.

Valná hromada rovněž potvrdila ve funkcích členů dozorčí rady společnosti bývalého šéfa Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vratislava Košťála a advokáta Václava Kučeru, který v minulosti zasedal v dozorčí radě Pražské plynárenské. Oba zasedají v radě už od loňského listopadu, zatím však byli jen náhradními členy. Navrhlo je ministerstvo financí. Žádné změny valná hromada v dozorčí radě neprovedla, jedno místo tak dál zůstává volné. Dozorčí rada ČEZ mimo jiné volí a odvolává členy představenstva firmy.

Stát je majoritním vlastníkem společnosti, nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ.

 

Právě se děje

Další zprávy