Česko dalo Rusku za plyn a ropu pětkrát více než na pomoc Ukrajině, tvrdí zpráva

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Česko dalo Rusku za plyn a ropu pětkrát více než na pomoc Ukrajině, tvrdí zpráva

Česká republika od začátku ruské invaze na Ukrajinu do letošního června utratila za ropu a plyn z Ruska sedm miliard eur (177 miliard korun), což je více než pětinásobek sumy kterou činila česká pomoc Kyjevu. V pondělní zprávě to tvrdí Centrum pro studium demokracie (CSD) a Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu (CREA).

Organizace uvádějí, že Česko má možnosti, jak se závislosti na energetických surovinách z Ruska zbavit, mimo jiné lepším využitím Transalpinského ropovodu nebo tím, že se spolehne na plyn z Norska a na globální trh se zkapalněným zemním plynem.

CSD a CREA rovněž varovaly, že zvyšující se závislost na dodávkách energetických surovin z Ruska představuje značné bezpečnostní riziko a vede k cenovým šokům, jako tomu bylo letos v srpnu, kdy Ukrajina obsadila přečerpávací stanici Sudža v ruské Kurské oblasti.

Platby z České republiky za ropu a plyn z Ruska od invaze, kterou Moskva zahájila v únoru 2022, vynesly do letošního června Rusku na daních 2,3 miliardy eur (58,2 miliardy korun). Česko přitom v tomto období poskytlo napadené Ukrajině pomoc v celkové hodnotě 1,29 miliardy eur (32,6 miliardy korun), tvrdí zpráva CSD a CREA.

Obě střediska rovněž poukázala na to, že závislost České republiky na ruské ropě se v loňském roce zvýšila na 60 procent, ačkoli vláda premiéra Petra Fialy se jí chtěla postupně zbavit. "Na začátku roku 2024 se závislost snížila na 50 procent, což byla úroveň před invazí," uvádí zpráva.

 

Právě se děje

Další zprávy