Česko by podle ministrů mělo usilovat o získání gigafactory

ČTK ČTK
1. 11. 2023 10:39
Česko by podle ministrů mělo usilovat o získání gigafactory

Česko by mělo usilovat o získání továrny na baterie do elektromobilů, takzvané gigafactory, protože by tato investice pomohla tuzemskému automobilovému průmyslu i výzkumu. Shodli se na tom ministři při příchodu na dnešní jednání vlády. Očekávají, že je na zasedání budou premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) informovat o výsledcích svého pondělního jednání s ředitelem Volkswagenu Oliverem Blumem. Volkswagen zvažuje vybudování gigafactory v Líních u Plzně.

"Pokud Česká republika chce být konkurenceschopná do budoucna, máme mít zájem o to, aby důležité části výroby nebo i vývojová centra byla v České republice," řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Podle ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlová (TOP 09) česká ekonomika musí reagovat na měnící se situaci ve světě v důsledku klimatických změn. "K tomu patří i transformace autoprůmyslu, který je významným faktorem naší ekonomiky. V situaci, kdy velká část automobilek i s ohledem na politiku ochrany životního prostředí a reakce na změnu klimatu přechází na elektroauta, je nezbytné se zapojit i do těchto dodavatelských řetězců," řekla. Zdůraznila, že továrna by přinesla příležitosti i českému výzkumu.

O potřebě zapojit se do výrobních řetězců s technologiemi budoucnosti mluvil i ministr životního prostředí Petr Haldík (KDU-ČSL). Upozornil na to, že Česko je jediná země v Evropské unii, která má potenciál mít na svém území celý výrobní řetězec pro elektrobaterie od těžby rudy po finální produkt.

 

Právě se děje

Další zprávy