České dráhy od září zavedly hlídky v příměstských vlacích v Praze a okolí

ČTK ČTK
27. 9. 2023 15:38
České dráhy od září zavedly hlídky v příměstských vlacích v Praze a okolí

České dráhy (ČD) od začátku září zavedly hlídky v příměstských vlacích v Praze a Středočeském kraji. Ve čtyřiceti ranních a večerních vlacích nově dohlíží na bezpečnost šest hlídek, ostraha se zvýšila i v některých obratových stanicích. České dráhy to dnes uvedly v tiskové zprávě. Cílem je podle dopravce mít hlídku ve všech ranních a večerních vlacích.

"Nyní máme k dispozici šest hlídek, které dohlížejí na bezpečnost ve více než čtyřiceti ranních a večerních spojích. Zároveň zvyšujeme ostrahu v některých obratových stanicích," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Hlídky podle Českých drah například pomáhají při vyloučení osob, které nemají platný jízdní doklad nebo jinak porušují přepravní podmínky.

Cílem je podle národního dopravce pokrytí všech hlavních příměstských linek bezpečnostními hlídkami, a to ve večerních a ranních hodinách. "Hlídky budou zároveň střežit vlaky ve všech obratových stanicích. To vše nejpozději od ledna 2024," stojí v tiskové zprávě.

Bezpečnostní opatření jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky. V červnu informovaly České dráhy, že budou v příštích třech letech investovat 230 milionů korun do opatření proti sprejerům. Půjde například o zvýšení ostrahy, průhledné antigraffiti polepy a laky či vybavení příměstských vlaků kamerovým systémem.

"Chceme, aby se cestující ve vlacích cítili jako v kulturním prostředí, a ne jako ve squatu. Proto se snažíme, aby vlaky byly nejen moderní, ale především po všech stránkách čisté. Společně s Českými drahami jsme připravili, myslím, solidní mix různých opatření, včetně častého a účinného čištění vlaků. Podle informací, které dostáváme přímo z terénu, se nastavená opatření neminula účinkem a já mohu konstatovat, že se situace zlepšila," dodal radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

 

Právě se děje

Další zprávy