Česká energetická skupina vybuduje v Chile elektrárnu na zelený vodík, chce snížit uhlíkovou stopu

ČTK ČTK
8. 12. 2021 16:11
Česká energetická skupina vybuduje v Chile elektrárnu na zelený vodík, chce snížit uhlíkovou stopu

Česká energetická skupina Solek pro chilský přístav Puerto San Antonio vybuduje elektrárnu na takzvaný zelený vodík. Skupina, která se doposud zaměřovala na výstavbu solárních elektráren, si od projektu slibuje snížit uhlíkovou stopu přístavu, ale také získat zkušeností s výstavbou nesolárních zelených elektráren. Solek to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Výši investice skupina nesdělila.

Zelený vodík se vyrábí štěpením vody za pomoci elektřiny generované z čistých obnovitelných zdrojů v elektrolyzérech. Solek k výrobě využije solární elektrárnu Leyda, kterou vyvíjí 22 kilometrů od přístavu. Její stavba začne v průběhu příštího roku a firma počítá s výkonem 96 MWp megawatt-peaků (MWp). Jde o jednotku výkonu solární elektrárny v bodě maximálního výkonu za standardních podmínek.

Zakladatel a předseda představenstva skupiny Solek Zdeněk Sobotka uvedl, že byť si je vědom, že technologie zeleného vodíku jsou teprve na začátku, stejně tak tomu bylo před 15 lety s výrobou elektřiny ze slunečního záření. "Podpisem této dohody se řadíme mezi ty, kteří podnikají první kroky v nevyhnutelném technologickém posunu," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy