Poslední den ministra Drábka. Z politiky neodejdu, říká

Petr Kučera Petr Kučera
31. 10. 2012 6:00
Veřejná služba i sKarty jsou v pořádku, věří odcházející ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí
Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Středa 31. října je posledním dnem, kdy ve funkci ministra práce a sociálních věcí úřaduje Jaromír Drábek z TOP 09. Na začátku října oznámil demisi kvůli zatčení svého prvního náměstka Vladimíra Šišky, obviněného z korupce.

Co plánuje Drábek na další dny? Jak vidí snahu ombudsmana nebo ODS o revizi jím prosazených novinek jako sKarta, kontroly nezaměstnaných, veřejná služba nebo boj proti švarcsystému?

O tom je bilanční rozhovor online deníku Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Už máte program na první listopadové dny? Odpočinete si teď od politiky?

Jaromír Drábek: V nejbližších dnech zatím u mne osobně nepůjde o žádnou změnu. Probíhá jednání Poslanecké sněmovny, kterého se aktivně účastním jako poslanec.

A.cz: Dostal jste - po oznámení odchodu z ministerské funkce - už nějakou konkrétní nabídku na jinou pozici? Zůstanete na ministerstvu třeba jako poradce?

Určitě tam nechci být v nějaké formalizované pozici. Už při ohlášení demise jsem ale řekl, že jsem připraven podat maximálně pomocnou ruku svému nástupci, a pokud bude z jeho strany zájem, tak to také udělám, ale nebude to jako nějaká nová funkce.

A.cz: Pokud byste předčasně skončil i jako poslanec kvůli rozpadu současné koalice, chcete zůstat ve vysoké politice? Šel byste do předčasných voleb, když budou třeba už na jaře příštího roku?

To je trochu hypotetická otázka, zatím nevíme, jak se bude dál politická situace vyvíjet. Ale podílel jsem se na zakládání TOP 09 a její program je velmi důležitý jako vyplnění nějakého prostoru konzervativní politiky, která tady neměla žádné významné zastoupení. A na tom se nic nemění. Dál se tedy budu snažit prosazovat její politiku, ať už jako poslanec, nebo místopředseda strany.

A.cz: Do celostátní politiky jste vstupoval před třemi lety jako nováček, předtím jste se pohyboval v podnikatelské sféře, vedl jste i Hospodářskou komoru ČR. Neznechutily vás ty tři roky, neuvažujete o návratu do byznysu?

Pro mne to byla obrovská zkušenost, samozřejmě i v tom negativním smyslu. Nicméně nemyslím, že by se měl člověk nechat odradit, když je válcován nějakými politickými nebo mediálními tlaky. To by, myslím, bylo strašně jednoduché. Pokud by lidé, kteří chtějí něco prosazovat, naplňovat nějaký program, od toho měli ustoupit jenom proto, že jsou na ně vyvíjeny nějaké tlaky, to by byla špatná zpráva pro společnost.

Nebojte se ozvat

A.cz: Jedním z vašich hlavních plánů při nástupu do ministerské funkce bylo omezit zneužívání sociálních dávek. Vaše kroky ale v poslední době opakovaně kritizoval například i ombudsman. Projekt Docházka nezaměstnaných označil za "svého druhu zvrhlost", rozšíření veřejné služby nazval "nucenou prací"...

Jde o ucelený komplex jednotlivých opatření, kde se nedá vytrhávat jedno z nich. Na jedné straně jsme chtěli zacílit sociální pomoc na ty, kteří ji od spoluobčanů, tedy od státu, skutečně potřebují. A na druhé straně jsem zavedl velmi tvrdý postup proti nelegálnímu zaměstnávání, proti práci načerno.
Protože práce načerno způsobuje neférové konkurenční prostředí a ubírá prostředky ze sociálního či zdravotního systému... Samozřejmě diskutovat o jednotlivých parametrech je vždycky na místě, silná slova nepomohou.

A.cz: Veřejná služba pro nezaměstnané podle nového vyjádření ombudsmana porušuje ústavu, konkrétně právo lidí na spravedlivou odměnu za práci a přiměřené hmotné zabezpečení. Je prý také v rozporu se zákazem nucené práce.

Z mého pohledu, a ukázaly to i právní rozbory ministerstva, je to v pořádku. Předali jsme tyto argumenty také Ústavnímu soudu a uvidíme, jak rozhodne, samozřejmě to pak budeme respektovat.
Ale myslím, že konkrétně veřejná služba je velmi důležitým nástrojem v té sociální práci obecně. Pokud se potýkáme se situací, kde v některých lokalitách nám vyrůstá generace dětí, které své rodiče neviděly nikdy pracovat, tak už jenom z tohoto důvodu jde o velmi důležitou věc.

A.cz: Podle vašeho metodického pokynu mají úřady práce vybírat na veřejné práce přednostně určitý typ uchazečů o zaměstnání, u nichž, zjednodušeně řečeno, hrozí zneužívání podpory nebo „ztráta pracovních návyků". Ombudsman ale ukazuje na konkrétní příklady, kdy nový systém postihuje osoby, jejichž jediným problémem na trhu práce je vyšší věk či rodičovství. Jak se tito lidé mohou rozhodnutí úřadu práce bránit?

Pokud někdo v jednotlivém případě zjistí, že nebylo postupováno v souladu se zákonem nebo metodikou, tak je potřeba, aby se ozval. To je přece standardní postup. Já samozřejmě nemůžu zaručit, že všech 8000 zaměstnanců úřadů práce vždycky v každém případě dodrží to, co mají. Ale nechci, aby to vypadalo jako nějaká obecná záležitost. Ano, může se najít úředník, který nedodrží předepsaný postup, ale nesvědčí to o kvalitě systému jako celku.

sKartu odmítlo jen šest lidí

A.cz: Váš další projekt - takzvanou sKartu - kritizují dokonce i koaliční partneři...

sKarta nebo obecně elektronický způsob výplaty dávek je výraznou úsporou pro státní rozpočet, tedy pro nás pro všechny. Díky ní budou náklady státu na distribuci sociálních dávek nulové.

A.cz: Chtěli jste ušetřit hlavně za poplatky u zasílání dávek poštovní poukázkou. Nakonec jste ustoupili a zájemcům nabízíte tuto možnost do konce roku s tím, že od ledna má Česká spořitelna přijít s nabídkou pro lidi, kteří na složenkách trvají. Nově si ale lidé budou muset tento poplatek hradit místo státu.

Ano, v tuto chvíli je všem, kdo požádají o výplatu dávky prostřednictvím poštovní poukázky, vyhověno, a pokud je to z objektivních důvodů, tak bude postupovat i po Novém roce. Mimochodem ta čísla jsou úplně jasná: Zatím je vydáno přes 60 tisíc karet, pouze šest lidí ji odmítlo převzít. Je vidět, že ta politická bouře je do velké míry vyvolána uměle.

A.cz: Říkáte, že po Novém roce budou mít na bezplatné zasílání dávek složenkou nárok jen ti lidé, u nichž je to dáno objektivními důvody. Co ti ostatní, pokud prostě na složence trvají třeba jen z osobních, řekněme konzervativních důvodů?

Úřad práce postupuje vždy s ohledem na konkrétní potřebu konkrétního klienta, ať už vyplývá ze zdravotních důvodů, nebo umístění jeho bydliště.

A.cz: Připravila už Česká spořitelna komerční nabídku těchto poukázek, kterou by si lidé od ledna platili, pokud jim úřad z těch zdravotních nebo jiných důvodů nepovolí výjimku?

V tuto chvíli od nich zatím nemám odpověď. Předpokládám, že to bude velmi intenzivně řešit můj nástupce.

A.cz: Věřili jste také, že majitelé sKarty využijí „vyšší komfort" a budou používat její platební funkce. Poslední data, která zveřejnilo Aktuálně.cz, ale ukazují, že téměř devět lidí z deseti si dávky nechává stejně posílat rovnou na běžný účet ve své bance...

Ale to je přece pozitivní. Velmi výrazně se tak zvýšilo procento lidí, kteří si to nechávají posílat na svůj vlastní běžný účet. Vždyť dosud jich bylo jen kolem šedesáti procent, ostatní preferovali složenky. (Poznámka redakce: sKartu zatím přednostně dostávají skupiny příjemců, kteří i dosud preferovali bezhotovostní příjem. Naopak třeba příjemci dávek v hmotné nouzi, kde byl podíl složenek výrazně vyšší, dostanou sKartu až později).

Tažení proti švarcsystému nelze zmírnit

A.cz: ODS v posledních týdnech opakovaně přichází také s prohlášeními vyzývajícími ke konci "šikany kvůli švarcsystému". Byl by pro vás ústup z vámi prosazených přísných kontrol zásadní překážkou v koalici?

Tak především není pravda, že jsem zavedl nelegálnost švarcsystému. Žádná jeho definice neexistuje. Od ledna jsem jen prosadil zpřísnění definice nelegálního zaměstnávání, to je všechno.

A.cz: Ale jako šéf Hospodářské komory jste kdysi - za vlády vedené ČSSD - kritizoval právě to nejasné vymezení švarcsystému...

I jako člověk se zkušeností z komerční sféry musím říci, že to má dva aspekty. Jednak nižší příjem veřejných rozpočtů z daní, sociálního i zdravotního pojištění. A jednak výrazné narušení konkurenčního prostředí - zaměstnavatel, který postupuje férově, dodržuje pravidla, se dostává do nevýhody.

A.cz: Takže jak se jako TOP 09 tváříte na to, že ODS chce zmírnit tažení proti švarcsystému? Jste ochotni k nějakým ústupkům, třeba výměnou za snížení výdajových paušálů u OSVČ, které naopak dosud odmítala ODS?

No, vzhledem k tomu, že opravdu žádné tažení zrovna proti švarcsystému neexistuje, tak jsme vlastně připraveni, protože nula minus 50 procent je pořád nula... Podle mne jsou ta prohlášení ODS jen takové mediálně-politické přestřelky. Mnou prosazené přísnější kontroly míří na nelegální zaměstnávání obecně, jak cizinců, tak občanů České republiky.

Tři změny k lepšímu

A.cz: Kdybyste měl ve třech větách říci, co nejlepšího jste ve funkci udělal? Co byste vybral?

Nevím, jestli to budou tři věty, ale tři body určitě.
Především jsem velmi rád, že se mi společně s ministerstvem financí podařilo realizovat důchodovou reformu v celé té její šíři. Tedy od změn průběžného státního systému, které zajišťují jeho dlouhodobou stabilitu, přes změny systému penzijního připojištění až po založení nového spořicího pilíře. Na tom nic nemění ani ty aktuální diskuse kolem prezidentova veta prováděcího zákona, protože ten základ je prostě postaven.
Druhým úspěchem je, myslím, restrukturalizace sociálního systému, sjednocení výplat dávek na jedno místo, z toho vyplývající úspora v řádu miliardy korun ročně, inovace informačních systémů, zbavení se monopolu jednoho dodavatele v této oblasti.
A třetí věc, byť také není úplně dokončena, je významný posun v oblasti ochrany ohrožených dětí. Je připravena novela, která prošla velmi detailní diskusí, a myslím, že přinese velmi výrazné zlepšení v této oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy