Drábek a Šiška porušili zákon, obří zakázku ÚOHS zrušil

Tomáš Fránek
16. 11. 2012 9:35
Antimonopolní úřad rozhodl s definitivní platností o miliardové zakázce na kontrolu dávek
Vladimír Šiška.
Vladimír Šiška. | Foto: Vojtěch Marek

Brno - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek i jeho bývalý první náměstek Vladimír Šiška porušili zákon, když chtěli dát miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek společnosti IBM bez soutěže.

Rozhodl o tom s definitivní platností Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zakázku zrušil. Na úřad se obrátila další velká světová softwarová společnost, SAS Institute, které se postup úřadu nelíbil. Rozhodnutí je už pravomocné, ministerstvo práce a sociálních věcí se proti verdiktu úřadu neodvolalo.

Miliardová zakázka na kontrolu práce posudkových lékařů a tím i sociálních dávek je jedním z více sporných projektů, o nichž rozhodoval exnáměstek Vladimír Šiška. Toho už dříve policie obvinila z podplácení  v souvislosti s dalším projektem, který prověřuje antimonopolní úřad - novým počítačovým systémem pro výplatu sociálních dávek.

Antimonopolní úřad zakázal ministerstvu smlouvu s IBM uzavřít. V rozhodnutí, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici, potvrdil, že ministerstvo porušilo zákon, protože na zakázku měla být vypsána normální soutěž. "Postup ministerstva mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," rozhodl úřad.

Projekt kritizoval i Kalousek

Ministerstvo práce a sociálních věcí si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit tak zneužívání dávek. Celý projekt by vyšel na 1,6 miliardy korun.

Na postup Šišky, který je pod zakázkou podepsán, si ale začala stěžovat další velká počítačová společnost, SAS Institute zastoupená sdružením Indoc. Tvrdila, že by byla schopna systém dodat stejně jako IBM.

Proti celému projektu se postavil Drábkův stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek. Ten označil celý projekt za drahý a nic neřešící.

Proč zrovna IBM?

Tehdejší náměstek Šiška tvrdil, že důvodem pro zadání zakázky IBM byl především znalecký posudek, podle kterého nikdo jiný než IBM zakázku získat nemohl.

Podle antimonopolního úřadu to ale nebyla pravda, Drábek se Šiškou byli rozhodnuti zakázku dát IBM ještě dříve, než znalecký posudek vznikl. Podle úřadu to dokládá materiál, který byl předložen vládě už před tím, než posudek vznikl. Znalecký posudek tak měl sloužit pouze k legalizaci postupu ministerstva.

Ministerstvo navíc neuvedlo podrobnější informace, proč by zakázku měla získat právě společnost IBM. "Z dokumentace o veřejné zakázce navíc není možné zjistit, na základě jakých informací zadavatel již v červnu roku 2011 rozhodl, že zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění zadá právě IBM," uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Posudek vypracovaný známým znalcem Vladimírem Smejkalem navíc antimonopolní úřad označil za nezpůsobilý. Smejkal přitom už dříve online deníku Aktuálně.cz řekl, že si za svým posudkem stojí.

"Znalec se spíše než na zodpovězení otázky, která na trhu nabízená řešení přicházejí v úvahu, soustředil na dokázání toho, proč je plnění poskytované IBM nejlepší možné k zajištění předmětu veřejné zakázky," uvádí se v rozhodnutí antimonopolního úřadu podepsaném jeho místopředsedkyní Evou Kubišovou.

 

Právě se děje

Další zprávy