Drábkův systém po devíti měsících: Dávky chodí pozdě

Jiří Hovorka Tomáš Fránek, Jiří Hovorka
16. 10. 2012 6:00
Nový počítačový systém na úřadech práce stále nefunguje na 100 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brno - Ani devět měsíců od spuštění nového způsobu vyplácení sociálních dávek a podpor v nezaměstnanosti nefunguje systém zavedený ministrem Jaromírem Drábkem na sto procent. Platby se zpožďují a pro úředníky je pořád důležité mít po ruce tužku a papír.

Také v září natiskl nový počítačový systém ve stovkách případů špatně složenky pro výplatu dávek lidem, kteří pobírají příspěvek na péči. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak sice tvrdí, že všechny dávky byly odeslány včas, kvůli chybně vyplněným složenkám se ale část peněz vrátila a musela být poslána znovu.

Peníze, které dříve dostávali v polovině měsíce, tak někteří lidé podle informací Národní rady zdravotně postižených neměli ještě ani na začátku října.

Kde mám vzít peníze?

"Pečuji už pátý rok o manžela, diabetika na inzulínu a po mozkové příhodě se stupněm závislosti IV. Po celé období dostával částku 12 tisíc korun bez problémů do dvacátého dne v měsíci. Bohužel v září 2012 částka na jeho účet nedorazila a není tam ani do dnešního dne. Důchod máme s manželem velmi nízký, takže nám tato částka velice chybí. Je mi už 76 roků a nevím, kam se obrátit," píše například jedna z žen, která na dávku čekala.

Úřad práce přiznal, že při převádění dat do nového systému se na složenkách objevily chybné údaje, jde však údajně jenom o malou část příjemců dávek.

"Celkově se jednalo o 750 poštovních poukázek. Vyjádřeno v hodnotě vyplácených peněz je to 3,750 milionu korun. Lze tedy konstatovat, že se jedná o minimální část našich klientů," říká mluvčí úřadu Jiří Reichl.

Lidé z úřadů práce pro jistotu dostali jasný pokyn, jak mají chybné fungování systému vysvětlovat. Zjednodušeně řečeno - za všechno může počítačový systém.

"Chápeme, že vyplacení příspěvku za září se zpožděním je pro mnohé komplikace, za kterou se velmi omlouváme, ale jedná se o systémovou záležitost, kterou pracovníci úřadu práce nemohou nijak ovlivnit," stojí v pokynu z generálního ředitelství Úřadu práce, který dostali úředníci na pobočkách.

Úředníků je málo a nestíhají

Lidé z úřadů práce potvrzují, že nové počítačové systémy, ze kterých se vyplácejí dávky, ani devět měsíců od spuštění nefungují tak, jak by měly. Úředníci musí údaje často ověřovat a používat tužku a papír. Navíc je jich na úřadech málo a prý nestíhají.

"Dávky hmotné nouze jsme v září vyplatili skutečně s obrovskými problémy a vypadalo to, že to v termínu ani nestihneme. Někteří klienti dostali peníze opravdu až poslední den v měsíci," říká jedna ze zaměstnankyň úřadu práce ze severních Čech.

"Údaje musíme neustále ověřovat a psát si je pro jistotu na papír. Někdy se stane, že ze systému prostě zmizí," dodává její kolegyně z jižní Moravy.

Na urychlené zavedení nového systému od ledna letošního roku tlačil právě ministr Drábek a jeho dnes už bývalý první náměstek Vladimír Šiška, čelící obvinění z korupce.

Systém buduje dvacet sedm různých firem, které zakázku získaly bez výběrového řízení, některé z nich mají personální vazby právě na exnáměstka Šišku.

Způsob vzniku nového počítačového systému už prověřují policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Brzy se o něj začne zajímat také Nejvyšší kontrolní úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy