Drábka nahradí Müllerová, rozhodl Schwarzenberg

Jakub Novák
25. 10. 2012 18:41
Nominaci exsenátorky potvrdilo i vedení TOP 09
Foto: TOP 09

Praha - Odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka nejspíš nahradí bývalá senátorka Ludmila Müllerová, která přijala nabídku od předsedy strany Karla Schwarzenberga.

"Já jsem nabídku obdržela a s nominací souhlasím," řekla pro Aktuálně.cz Müllerová.

Nominaci Müllerové poté ve čtvrtek večer posvětil také výkonný výbor TOP 09.

"Z pohledu TOP 09 to považuji za velmi odpovědné řešení," řekla ke své nominaci Müllerová a dodala, že ministerstvo práce a sociálních věcí je resortem, který je ve velmi složité situaci a v němž by, bez zvolení následníka ministra Drábka, mohl nastat zmatek.

"Považuji to za osobní oběť, nastoupit do tohoto úřadu bez vědomí toho, jak dlouho v něm bude," konstatoval složitou situaci vládní koalice Schwarzenberg.

I když stoprocentně jisté není nic, s největší pravděpodobností se bývalá náměstkyně na ministerstvu práce a sociálních věcí postaví i přímo do čela úřadu.

Müllerová by podle svých slov navázala na práci současného ministra Drábka - co se týče personálních otázek, hodlá vybírat ze současných zaměstnanců.

Kromě toho, že její angažmá v čele ministerstva podporovala například místopředsedkyně strany Helena Langšádlová, měla Müllerová jako jeden z mála možných kandidátů praktické zkušenosti s chodem ministerstva, kde kromě svého působení na pozici náměstka byla doposud poradkyní právě končícího ministra Drábka.

Kromě toho neměla strana žádné další vhodné kandidáty, kteří by měli zájem - jednalo se například o místopředsedkyni Langšádlové nebo Vladimíru Bezděkovi, oba však tuto možnost odmítli.

Podle informací Aktuálně.cz padla volba na Müllerovou zejména díky tomu, že má s chodem ministerstva praktické zkušenosti a doposud zde jako poradkyně působila, protože vzhledem k nejistému osudu vlády by se případný nový ministr nemusel stihnout ani zaučit.

Müllerová tedy zřejmě nahradí současného ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který se rozhodl rezignovat k 31. říjnu poté, co policie vzala do vazby jeho bývalého náměstka a přítele Vladimíra Šišku kvůli obvinění z uplácení.

Šiška a šéf IT odboru ministerstva Milan Hojer byli obviněni z podplácení společnosti OKsystem, které měly být nabídnuty zakázky ušité na míru za to, že stáhne svoji stížnost k antimonopolnímu úřadu na postup MPSV při rozdělování zakázky na systémy rozdělující sociální dávky.

S nominací Müllerové se na světlo znovu dostal její případ z roku 2000, kdy poslanci rozhodovali o jejím vydání. Policie ji podezřívala z krácení daně a ona sama původně sněmovnu požádala o vydání. Když ale byla seznámena s důkazy, odmítla to.

"I mandátový a imunitní výbor tehdy konstatoval, že na žádném z dokumentů, které se obvinění týkaly, není můj podpis. Můj tehdejší nadřízený byl tehdy sice obviněn, ale po dvou letech byl nakonec zproštěn viny," řekla ke svému ´kostlivci ve skříni´ Müllerová.

 

Právě se děje

Další zprávy