Do ciziny míří každý rok české zbraně za pět miliard

ČTK ČTK
22. 5. 2013 11:30
Hlavními překážkami pro výrobce jsou nízká domácí poptávka a problémy s licencemi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Obrat českých firem v oblasti vojenského materiálu v posledních letech stagnuje na úrovni zhruba deseti miliard ročně. Na export jde zhruba polovina.

Na veletrzích bezpečnostních technologií Idet a Pyros/Isetv Brně to řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek.

České firmy se podle asociace kvůli nízké poptávce v tuzemsku orientují zejména na export. "Bohužel zde naráží na neochotu ministerstva zahraničních věcí dát souhlas s některými exporty vojenského materiálu," uvádí Hynek.

Doma navíc chybí poptávka

Růstu podle něj brání také problémy s udělováním tranzitních licencí okolními zeměmi na přepravu vojenského materiálu z ČR námořní cestou. "To, že nemáme volný přístup k moři, spolu se zbytečně přísným systémem udělování národních exportních licencí může snižovat náš export až o třicet procent," zdůrazňuje.

Stejně tak dodává, že české ministerstvo obrany v některých případech poptává zahraniční výrobky, přestože existuje ve stejném oboru kvalitní český výrobce.

"Máme firmy, kde až 99 procent jejich obratu tvoří export a na tuzemském trhu se prosazují s velkými obtížemi. Přitom se bez tuzemské reference exportuje jen velmi těžko," vysvětluje.

Podle údajů asociace zaměstnávají české zbrojařské firmy asi 25 tisíc lidí, z toho pět tisíc přímo ve výrobě. Před rokem 1989 pracovalo v oboru 150 tisíc osob. "Vysoký podíl tvoří vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci, kterých je asi dvacet procent," upřesňuje Hynek.

Foto: Ilegální výroba zbraní na Filipínách:


 

Právě se děje

Další zprávy