Česká cestovka Fly Dovolená je v úpadku, v zahraničí má stovku klientů. Další už neodletí

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 8. 2024 16:47
Česká cestovka Fly Dovolená je v úpadku, v zahraničí má stovku klientů. Další už neodletí

Česká cestovní kancelář Fly Dovolená je v úpadku, řekla dnes výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková. V současné době je s cestovní kanceláří v zahraničí asi stovka klientů, a to například v Turecku. Dalších zhruba 1100 lidí má zájezd koupený, na dovolenou už ale neodletí, uvedla Chaloupková.

Cestovní kancelář, která není členem AČCKA, vydá oficiální prohlášení během dne. Pojištěná proti úpadku byla firma u pojišťovny Colonnade. Pojištění je podle informací na webu sjednané na dobu od 1. dubna tohoto roku do 31. března 2025.

Klienti kanceláře, kteří se nyní nacházejí v zahraničí, se mohou obracet na asistenční službu Europ Assistance, jež jim pomůže se zajištěním případného náhradního ubytování a s návratem do Česka, řekla mluvčí Colonnade Veronika Honegrová. Také klienti, kteří zatím neodcestovali, se mohou na ni obrátit s dotazem k dalším postupu. "Bližší informace připravujeme a budou k dispozici na našich webových stránkách. V tomto okamžiku nemáme oficiální informaci od CK o vstupu do insolvenčního řízení," dodala.

"Někteří (klienti) k nám telefonují i na sekretariát asociace a kupují si sami zpáteční letenky domů," uvedla Chaloupková. Klientům doporučila, aby se obraceli na pojišťovnu Colonnade. "Pokud si (klienti) zajišťují dopravu sami, měli by si uchovat veškeré doklady s výdaji," doplnila.

AČCKA nemá podle Chaloupkové k dispozici nástroje, které by uměly úpadek cestovní kanceláře předvídat. "Jediný, kdo se dostává k interním informacím o tržbách a výkazech, je pojišťovna," uvedla. Velký počet negativních ohlasů na cestovní kancelář Fly Dovolená podle ní asociace nezaregistrovala. "Samozřejmě zaznamenáváme reklamace na cestovní kanceláře napříč trhem, ale Fly Dovolená se v tom nijak nevyjímala," doplnila. Cestovní kancelář Fly Dovolená není podle údajů na webu ani členem Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Cestovní kancelář Fly Dovolená podle informací na svých webových stránkách nabízí dovolenou do Egypta, Turecka, Maroka, Spojených arabských emirátů, Portugalska, Jihoafrické republiky, na Kypr či na Srí Lanku. Jejím jednatelem je Ján Fignár. Založena byla v roce 2019.

 

Právě se děje

Další zprávy