Cena plynu sestoupila na měsíční minimum pod 28 eur za megawatthodinu

ČTK ČTK
12. 7. 2023 11:51
Cena plynu sestoupila na měsíční minimum pod 28 eur za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes sestoupila na měsíční minimum pod 28 eur (zhruba 670 Kč) za megawatthodinu (MWh). K jejímu poklesu přispívá pokračující růst dodávek z Norska, uvedla agentura Bloomberg.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci dnes ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku sestoupila až na 27,775 eura za MWh. Krátce před polednem vykazovala pokles přibližně o tři procenta a pohybovala se mírně nad 28 eury za MWh. Cena plynu na burze se už delší dobu nachází hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Ve čtvrtek by se měl po prodloužených údržbářských pracích obnovit plný provoz na obřím norském plynovém poli Troll. Ceny plynu pomáhá snižovat i vysoká úroveň zásob. Poptávku po plynu nicméně zvyšují vysoké teploty, které vedou k většímu využívání klimatizací.

Začátkem června cena plynu pro evropský trh klesla na dvouleté minimum v blízkosti 23 eur za MWh. V polovině června se však vyšplhala až k 50 eurům za MWh, což byla nejvyšší úroveň od začátku dubna. K tomuto nárůstu přispěla zpráva o ukončení těžby v rozsáhlém plynovém poli Groningen v Nizozemsku.

 

Právě se děje

Další zprávy